Citroen C5 Airscape: Prirodna ljepota

Piše:
četvrtak, 23.8.2007. 15:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Citroen C5 Airscape: Prirodna ljepota

POSLJEDNJIH godina atraktivni koncepti postali su zaštitni znak Citroena, a sudeći po posljednjim informacijama ta će teza biti potvrđena i u Frankfurtu. Savršen spoj predivnog dizajna i inovativne tehnologije ovaj put je upakiran u studiju velikog kabrioleta koji tek imenom daje naslutiti kako se u njemu krije nova generacija Citroenove limuzine, model C5.

Lansiranjem prvih službenih informacija Citroen je opovrgnuo glasine kako će već u Frankfurtu ponuditi odgovor kućnom rivalu Renaultu i Laguni suprotstaviti C5. Na francuski derbi pričekat ćemo do Ženeve za kada je pomaknuta premijera, a do tada nam preostaje da se divimo posljednjoj studiji iz tzv. C-Air linije. I doista, već se sada zahvaljujući objavljenim fotografijama može reći kako će Citroenov izložbeni prostor biti vrlo posjećen, a za očekivati je da C5 Airscape ponese i titulu najljepšeg kabrioleta frankfurtskog sajma. U svakom slučaju, posjetitelji će se moći upoznati s Citroenovim prijedlogom dizajna nove limuzine i obrnuto, francuska marka će moći čuti mišljenje publike. Dvosmjerni tok informacija zasigurno neće škoditi, bar kad je u pitanju praćenje trendova među kupcima.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Citroenov više no atraktivni coupe bit će prikazan u specijalnoj fotosenzibilnoj sivoj boji koja će dodatno naglašavati eleganciju gracioznog Citroena, jednog od najprestižnijih kabrioleta koji su ikada došli iz ove velike europske zemlje.

No, elegantan dizajn nije jedina premisa u umovima Citroenovih stručnjaka. Pogađate, inovacija je jednako bitna, a u ovom slučaju radi se o suglasju inovativnih rješenja s ekološkim predznakom. Možda jedini izuzetak je krov, odnosno njegov inovativni sustav sklapanja čija osnovna namjena je učiniti boravak u automobili još ugodnijim, posebno za lijepog sunčanog dana. U potpunosti napravljen od karbonskih vlakana i presvučen tekstilom metaliziranog sjaja nalikuje platnenom krovu, jednoj od neizostavnih odlika kabrioleta visoke klase.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Studiju pokreće najsnažniji dizelaš u ponudi tvrtke,  V6 HDi sa 150 kW/204 KS i 440 Nm, opremljen FAP pročistačem krutih čestica i UrbanHybrid sustavom. Potonji zahvaljujući dvosmjernom toku el. energije elektropokretača i pripadnim kondenzatorima velikog kapaciteta nudi neosporne prednosti u pogledu zaštite okoliša, užitka u vožnji, te udobnosti kada je o buci i vibracijama riječ. Kada je brzina vozila manja od 6 km/h te dok vozač drži nogu na papučici kočnice, motor se gasi. Čim vozač makne nogu s papučice kočnice motor se automatski starta. Regenerativnim kočenjem generira se energija za električne potrošače (klimatizacija, audio-sustav), a obnovljena energija može se koristiti i pri većim opterećenjima (veći zakretni moment), kao što je pretjecanje.

Užitak u vožnji pojačava automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dok se za aktivnu sigurnost brine inovativna izvedba sustava protiv proklizavanja Snow Motion. Ona na podlozi sa smanjenim koeficijentom trenja omogućuje performanse na tragu vozila s pogonom na sve kotače.

Jednako upečatljiva je i kabina vozila. Presvučena tamno smeđom kožom visoke kvalitete osigurava odličan osjećaj u vožnji za vozača i tri putnika. Potraga za užitkom u vožnji također je navodila uređenje vozačevog mjesta. Vozač je uronjen u ambijent u kojem prevladava elegancija čiji je dojam dodatno pojačan posebnom obradom i položajem moderno oblikovanih instrumenata. Kao i kod vanjštine, posebnost automobila je u činjenici da je automobil razrađen do najmanjih detalja. Primjera radi, tipke su presvučene materijalom koji je teksturom sličan koži, a kazaljke mjernih instrumanata su prestenastog oblika i zakreću se oko samog pokazivača. 


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Postavljen na 19-inčne aluminijske naplatke, C5 Airscape zanosnim oblinama, obiljem kroma i izuzetnim komforom u vožnji stoji visoko na popisu želja mnogih, pa makar i nikada ne ugledao serijsku proizvodnju. U svakom slučaju Citroen je napravio hrabar korak naprijed i pokazao da C6 nije bio samo kratki izlet u visoku klasu, već najava novog vala ekskluzivnih Citroena.

M.N.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije