Djelo tajanstvenog umjetnika zaštićeno od izvoza iz Britanije

Piše:
nedjelja, 22.2.2004. 09:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BRITANSKA vlada zaštitila je sliku tajanstvenog europskog slikara iz 15. stoljeća, poznatog kao Majstor iz Moulinsa (Maitre de Moulins), od iznošenja iz Velike Britanije, javlja BBC ovih dana.

Ministrica za umjetnost Estelle Morris stavila je privremenu zabranu na izvoz "Djevice u žalosti" kako bi se prikupilo 600.000 funti za zadržavanje slike u zemlji.

Vlasništvo anonimnog kolekcionara, ovo je jedno od dva djela umjetnika nepoznatog identiteta, koja se nalaze u Velikoj Britaniji. Kupci sad imaju dva mjeseca vremena za prikupljanje traženog iznosa.
Morris je uvela zabranu izvoza nakon što je sadašnji kupac zatražio dozvolu za izvoz, ali nije poznato kamo je slika trebala putovati.

Ministarstvo za kulturu, medije i sport izjavilo je da je ovo "posljednja prilika" da se slika zadrži u Velikoj Britaniji.

"Slika ima izuzetnu estetsku važnost i u dobrom je stanju", kaže se u priopćenju. "Ako ostane u Britaniji, pružila bi nam izvrsnu mogućnost da povećamo svoje znanje i uvid u rad ovog majstora, kao i francuskog kasnosrednjovjekovnog i ranorenesansnog slikarstva".

Majstor iz Moulinsa slikao je između 1480.-1500. i smatra se najznačajnijim umjetnikom francuske škole gotičke umjetnosti. Postoji tek desetak njegovih prepoznatih djela u cijelom svijetu. Nadimak mu dolazi od najpoznatijeg djela u Katedrali Notre-Dame u Moulinsu u središnjoj Francuskoj. Neki smatraju da je to bio Jean Hey, slikar rodom iz Nizozemske, dok drugi misle da se radilo o Jeanu Perrealu.

Morris je također stavila privremenu zabranu na izvoz mramornog stola izrađenog za jednog od najbogatijih ljudi 18. stoljeća Williama Beckforda. Beckford je bio među najkontroverznijim likovima svojeg doba i napustio je Englesku nakon što je njegova veza s 11-godišnjim dječakom izašla u javnost. Stol je izrađen od mramora iz Siene, a smatra se da ga je dizajnirao sam Beckford. Procijenjen je na 220.000 funti.

(Hina) xpgo ybnš