Emmy: "Zapadno krilo" najbolja dramska serija, strastveni poljubac voditelja i glumca

Piše:
ponedjeljak, 22.9.2003. 08:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Emmy: "Zapadno krilo" najbolja dramska serija, strastveni poljubac voditelja i glumca

AMERIČKA TV serija "Zapadno krilo" proglašena je u nedjelju, na svečanoj dodjeli 55. Emmy Awards, najuglednijih nagrada američke televizije, najboljom dramskom serijom, u konkurenciji sa serijom "Obitelj Soprano".

Što se tiče humorističkih serija, "Svi vole Raymonda" bila je zvijezda večeri osvojivši Emmyje za najbolju seriju, glumca i sporednu glumicu te najbolji scenarij.

"Zapadno krilo", serija koja pripovijeda o zbivanjima unutar Bijele kuće, s Martinom Sheenom u ulozi američkog predsjednika, osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, četvrtu godinu zaredom, te nagradu za najboljeg redatelja (Christopher Misiano).

Vrlo popularna serija o mafijaškoj obitelji iz New Jerseyja osvojila je Emmyja za najbolju glumicu u dramskoj seriji (Edie Falco), najboljeg glumca (James Gandolfini u ulozi Tonyja Soprana) i najboljeg sporednog glumca (Joe Pantoliano) te najbolji scenarij (David Chase). Falco i Gandolfini četvrti su put nominirani, a ovo je njihovo treće osvajanje nagrade.

Edie Falco pohvalila je atmosferu na snimanju. "Mislim da vam ne bismo mogli otkriti neku posebnu formulu za to. Jednostavno smo sami uspjeli stvoriti sjajnu atmosferu na snimanju", kazala je ona novinarima.

Ekipa serije "Dva metra ispod zemlje", kronike pogrebničke obitelji, ostala je, kao i prošle godine praznih ruku, unatoč nominacijama u 16 kategorija. Jedinu je nagradu dobila u tehničkoj kategoriji.

Jednako su prošli popularni "Prijatelji" i "Seks i grad" ne dobivši nijednu nagradu. Iznenađenje večeri bio je Tony Shalhoub koji je nagrađen Emmyjem za najboljeg glumca u humorističkoj seriji "Monk". Serija se počela prikazivati u srpnju 2002., a govori o bivšem policajcu koji je nakon smrti supruge postao detektiv. To je Shalhoubova prva nominacija, a nagradu je, vidno ganut, posvetio nedavno preminulom nećaku.

Nakon tri neuspješne godine, nagradu za najbolju glumicu ove je godine konačno dobila Debra Messing za ulogu u humorističkoj seriji "Will i Grace".

Četiri nagrade, među kojima i ona za najbolji tv film, pripale su filmskom ostvarenju "Door to door" s Williamom Macyjem i Helen Mirren u glavnim ulogama, a glumački veterani Gena Rowlands i Ben Gazzara dobili su nagrade za najboljeg sporednog glumca i glumicu u kategoriji tv filma ili mini serije.

Ovacije svih prisutnih izazvala je pojava glumca Billa Cosbyja kojemu je dodijeljen Emmy za životno djelo, a gledateljstvo je posebno toplo pozdravilo i 86-godišnjeg Waltera Cronkitea, značajno ime američkog novinarstva i bivšu voditeljsku zvijezdu tv mreže CBS, koji je u kratkom govoru podsjetio prisutne na nedavno preminulog komičara Boba Hopea.

Aludirajući na šokirajući poljubac pjevačica Madonne i Britney Spears, koji je obilježio nedavnu dodjelu nagrada MTV-a, na sinoćnjoj su se dodjeli Emmyja poljubili u usta Brad Garret (najbolji sporedni glumac u humorističkoj seriji "Svi vole Raymonda") i jedan od voditelja, komičar Garry Shandling. Na istu su zamisao došli Matthew Perry ("Prijatelji") i postarija glumica Doris Roberts, nagrađena za najbolju sporednu glumicu u humorističkoj seriji ("Svi vole Raymonda").

Prisutne su osim Perryja zabavljali i njegovi kolege iz "Prijatelja" Matt Le Blanc i David Schwimmer šaleći se na račun svoje budućnosti nakon završetka emitiranja serije. "Kandidiramo se za guvernera Kalifornije", rekao je Schwimmer.

Lista najvažnijih nagrada dodijeljenih u nedjelju u Los Angelesu na svečanoj dodjeli 55. američkih televizijskih nagrada Emmy:

- najbolja dramska serija: "Zapadno krilo"

- najbolja humoristička serija: "Svi vole Raymonda"

- najbolja glumica u dramskoj seriji: Edie Falco ("Obitelj Soprano")

- najbolji glumac u dramskoj seriji: James Gandolfini ("Obitelj Soprano")

- najbolja glumica u humorističkoj seriji: Debra Messing ("Will i Grace")

- najbolji glumac u humorističkoj seriji: Tony Shalhoub ("Monk")

- najbolja sporedna glumica u dramskoj seriji: Tyne Daly ("Sutkinja Amy")

- najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji: Joe Pantoliano ("Obitelj Soprano")

- najbolja sporedna glumca u humorističkoj seriji: Doris Roberts ("Svi vole Raymonda")

- najbolji sporedni glumac u humorističkoj seriji: Brad Garrett ("Svi vole Raymonda")

- najbolji redatelj dramske serije: Christopher Misiano ("Zapadno krilo")

- najbolji redatelj humorističke serije: Robert Wede ("Curb your enthusiasm")

- najbolji scenarij dramske serije: David Chase ("Obitelj Soprano")

- najbolji scenarij humorističke serije: Tucker Cawley ("Svi vole Raymonda")

- najbolji reality show: "The Amazing Race"

- najbolji tv film: "Door to door"

- najbolji show: Daily Show with Jon Stewart