Europljani troše sve manje novaca na odjeću

Piše:
četvrtak, 30.1.2003. 18:24
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Europljani troše sve manje novaca na odjeću UZ IZNIMKU Talijana, Europljani, posebno Francuzi, na odijevanje troše sve manje novaca, prema istraživanju koje je proveo Francuski institut za modu u kojemu je sudjelovalo 5.000 ispitanika.

Prosječni Europljanin za odjeću odvaja 5,4 posto svojeg kućnog proračuna, u odnosu na 7,5 posto potkraj 70-ih godina. Današnji kupac razliku troši na tjelesnu aktivnost, na slobodno vrijeme ili na tehničku robu.

´Kultura odijevanja´ znatno varira od zemlje do zemlje: modno su ´najosvješteniji´ Talijani koji na odjeću troše 7,3 posto prihoda, a najmanje na nju troše Francuzi - 3,9 posto prihoda.

Najrastrošniji, u apsolutnom smislu su Britanci. Neke Britanke godišnje na garderobu potroše 778 eura, a muškarci 439 eura. Iza njih su po potrošnji Talijani sa 434 eura, Nijemci (389 eura) i Francuzi (546 eura). Zbog male kupovne moći (ispod 25 posto) na posljednjem su mjestu španjolski kupci.

Institut je proveo istraživanje i o rasprodajama. Cijene odjeće u razdoblju rasprodaja najviše spuste Francuzi i Španjolci, a najmanje Talijani. U Francuskoj najviše novaca na odjeću troše mladi, u Njemačkoj najstarije stanovništvo, a u Italiji novac na garderobu uvijek rado potroše sve dobne skupine.