Fox tužen za krađu scenarija "Družbe pravih džentlmena"

Piše:
ponedjeljak, 29.9.2003. 10:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Fox tužen za krađu scenarija "Družbe pravih džentlmena" JEDAN holivudski producent i njegov partner scenarist tužili su ovih dana 20th Century Fox zbog krađe ideje o skupini viktorijanskih superjunaka kakvi su zaigrali u filmu "Družba pravih džentlmena".

Tužbom podnesenom na sudu u Los Angelesu traži se odšteta od najmanje stotinu milijuna dolara, 34 milijuna više nego što je film zaradio od srpnja kad se počeo prikazivati.

Zvijezda filma Sean Connery kao pustolov Allan Quartermain predvodi neobičnu skupinu viktorijanskih književnih junaka 19. stoljeća koje britanska obavještajna služba angažira za borbu protiv zla luđaka Fantoma.

Ostali su likovi Kapetan Nemo, vampirica Mina Harker, Dr. Jekyll/Mr. Hyde, nevidljivi čovjek Rodney Skinner, lijep bez duše Dorian Gray te Tom Sawyer (on je odrastao i u filmu je agent tajne službe).

Kompanija Fox odbacuje optužbu kao "apsurdnu besmislicu" i tvrdi da se film temelji na istoimenome ilustriranom "grafičkom romanu" autora stripova Alana Moorea.

No u tužbi se kaže da je Fox ukrao ideju iz nerealiziranoga projekta cjelovečernjega filma pod naslovom "Cast of Characters" i zadržavši većinu likova tu priču pretvorio u "Družbu pravih džentlmena".

"Sličnosti između tih dvaju projekata tolike su da nije upitno je li jedan nastao iz drugoga", kaže odvjetnik tužitelja Bijan Amini.

Tužitelji su Larry Cohen, scenarist lanjskoga Foxova trilera "Telefonska govornica" te producent Martin Poll među čijim se zaslugama pamte klasik iz 1968. "Zima jednog lava" i Woody Allenov "Ljubav i smrt".

Kao dokaz da je studio kriv, u tužbi se kaže da Fox tvrdi kako je još 1998. angažirao scenariste da adaptiraju Mooreov roman, iako je roman završen tek godinu poslije. Osim toga, Foxovi direktori inzistirali su na tome da se među likove za film dodaju Tom Sawyer i Dorian Gray iako tih likova u Mooreovu romanu nije bilo.

Fox je i prije optuživan za krađe scenarija. U ožujku 2001. jedna je mala izdavačka kuća iz Detroita dobila višemilijunsku parnicu protiv tvrtke Fox: porota iz Michigana ocijenila je da je filmski studio ukrao priču o učitelju i iskoristila ga za film "Jingle All the Way" s Arnoldom Schwarzeneggerom.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije