Gole u sedlu: Pedeset prsatih cura jahalo konje ulicama Londona

Piše:
petak, 23.5.2008. 12:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Gole u sedlu: Pedeset prsatih cura jahalo konje ulicama Londona

PEDESET golih djevojaka iz organizacije World Rights Women na konjima su prodefilirale londonskim Hide Parkom kako bi najavile romantičnu komediju "Lady Godiva" i na taj način prikupile novac za Centar za liječenje raka "Maggie". Mnoge te djevojke su se odlučile na ovaj potez samo zbog 21-godišnje redateljice filma Vicky Jewson.

Naime, za svaku jahačicu Vicky je donirala pet funti za udrugu "Maggie", a cijela je povorka osmišljena po uzoru na legendu koja kaže kako je Lady Godiva, odnosno Godgifu, bila mitološka anglosaksonska plemkinja koja je u jedanaestom stoljeću gola projahala ulicama engleskog Coventryja zaogrnuta samo svojom dugom zlatnom kosom.

Voajerizam kao pojam potječe upravo iz ove legende

To je učinila jer je njezin suprug i grof Mercije, Leofric III., narodu nametnuo velike poreze što je naljutilo podanike koji su zamolili Godivu da im pomogne. Lijepa ga je plemkinja dugo molila dok grof nije popustio i rekao kako će ukinuti poreze ako gola na konju projaše gradom Coventryem. Ona je to učinila, grof je održao obećanje i ukinuo poreze. Upravo iz tog vremena potječe nešto što se danas naziva voajerizmom. Naime, krojač Tom kad je doznao da će Lady Godiva gola projahati ulicama grada, izbušio je rupu u vratima, pohotno gledao Godivu i za kaznu oslijepio.

Britanska romantična komedija "Lady Godiva" snimljena je po uzoru na već spomenutu legendu. U glavnim ulogama su Libby Jewson, Isabelle Amyes, Paul Ansdell, Arantxa Banares-Aldea, Eric Carte i Lara Cazalet, a film se snimao na lokacijama u Francuskoj i Engleskoj.

L.V.
Foto: Daily Mail