Google: Od garaže do božanstva Interneta

Piše:
ponedjeljak, 8.9.2003. 19:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Google: Od garaže do božanstva Interneta

INTERNET tražilica koja je zbog svoje enormne popularnosti i kvalitete postala riječ u govornom jeziku, Google, 7. rujna je proslavila svoj peti rođendan.

Tvorci Googlea bivši su studenti Sveučilišta Stanford, Sergej Brin i Larry Page. Njih su dvojica rad na sustavu za pretraživanje weba započeli projektom BackRub, koji je tako nazvan jer je provjeravao sve linkove prema traženoj stranici kako bi odredio njezinu popularnost, te samim time i njezin kredibilitet odnosno važnost.

Ime Google odabrano je prema broju googol, koji označava jedinicu iza koje stoji 100 nula.

Ono što je pokrenuto kao akademski istraživački rad s vremenom je privuko pažnju investitora, pa su tako 7. rujna 1998., nakon primljene donacije od milijun dolara, Sergej i Larry preselili u svoj prvi ured, koji je zapravo bio garaža u Menlo Parku u Kaliforniji.

Tih je dana Google imao četiri zaposlenika, sistem pretraživanja još uvijek se usavršavao, a tražilica je odgovarala na oko 10,000 upita dnevno.

Danas Google obrađuje više od 200 milijuna upita dnevno i indeksira oko 3,1 milijarde web stranica, znatno više od bilo kojeg drugog pretraživača.

No, Google nije najbolja tražilica na svijetu samo zbog spartanski jednostavnog dizajna ili ogromnog broja indeksiranih stranica, pa čak ni činjenica da Googlea radi na čak 80 svjetskih jezika.

Razlog učinkovitosti Googlea leži u sustavu PageRank, koji po relativno jednostavnoj formuli baziranoj na broju linkova prema traženoj stranici, kao i broju linkova s te stranice, određuje svakoj indeksiranoj stranici njezin PageRank, odnosno važnost. Logično, stranica s većim PR-om dobiti će više mjesto pri ispisu rezultata.

Uz PageRank, Google koristi i sustav koji određuje važnost stranica analizirajući broj riječi i koncepata koji se odnose na zadani upit.

Rezultat ovih inteligentno programiranih sustava je tražilica koja je postala alfa i omega pretraživanja weba, ali i homepage ogromnom broju surfera.

Google je s vremenom postao i društveni fenomen, a sintagma "proguglati nekoga", koja se itekako uvukla u govorni jezik, označava provjeravanje imena neke osobe Google-om prije stupanja u osobni kontakt.

Ako vas zanima princip rada Googlea opisan u podugačkom tekstu njegovih autora, evo vam linka.