Havala spašava Osamu bin Ladena

Piše:
srijeda, 30.7.2003. 02:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Havala spašava Osamu bin Ladena HAVALA primitivni oblik bankarstva, otežava borbu protiv međunarodnog terorizma, tvrde financijski stručnjaci, ili simbolički rečeno: Dok bude havale, biti će i Al Qaide!

Havala na Bliskom Istoku, te u Aziji već stoljećima predstavlja uhodani sistem financijskih transakcija, koji su prvi uveli arapski trgovci i vlasnici karavana da bi se osigurali od pljačke. Bit ovog sustava je mreža posrednika - havaladara. Primjerice, pošiljatelj donese havaladaru novac, a ovaj primatelju javlja uz koju će lozinku na drugom mjestu podići njemu namijenjenu svotu.

Ovaj sustav, stoji u napisu objavljenom u poslovnom magazinu Trgovina, ugrožava financijsku stabilnost pojedinih država, jer, među ostalim, havaladari odlučuju čak i o novčanom tečaju zemlje. Zamrzavanje bankovnih računa Osame bin Ladena, nakon terorističkog napada 11. rujna 2001., smatraju eksperti, nije bitno ugrozio njegove financije, jer se teroristi koriste "blagodatima" havale.

Naime, havaladari prenose novac brzo, u najvećem povjerenju, transakcije se obavljaju i u najzabačenijim selima bez ikakva papirnata traga. Ovaj se sustav, ističe se, temelji isključivo na uzajamnom povjerenju.

Havala je, dakle, prepreka američkim nastojanjima da onemoguće financiranje terorističkih skupina. Primjer za to su kolumbijski narko-bossovi, koji su nakon prekida bankarskih novčanih tokova, prešli na crni tečaj - BMPE, dakle, na nešto kao latinoameričku havalu. Smatra se da samo u Pakistanu operira više od 1.100 havaladara, svaki sa svotom od oko 10 milijuna dolara. Kako se infiltrirati u sustav havale, pitaju se obavještajci širom svijeta.