INDIJSKA VLADA: DRUŠTVO NEĆE TOLERIRATI HOMOSEKSUALCE

Piše:
utorak, 9.9.2003. 17:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Indijska vlada objavila je u utorak da homoseksualnost neće biti legalizirana, jer je društvo "neće tolerirati". L

Indijski kazneni pravosudni sustav temelji se na Indijskom kaznenom zakoniku (IPC) iz 1860. godine. Prema članku 377. tog zakonika "protuprirodno tjelesno općenje sa ženom, muškarcem, ili životinjom" kažnjava se zatvorskom kaznom od 10 godina do doživotne kazne.

Prije dvije godine, Fondacija Naz, nevladina organizacija za skrb o osobama zaraženim HIV-om, poslala je peticiju delhijskom Visokom sudu kritizirajući članak 377 i tražeći da se legalizira homoseksualnost.

Organizacija Naz istaknula je da se zakon temelji na starinskim moralnim standardima prema kojima je svrha seksa jedino produžetak vrste, a bilo što drugo je "protuprirodno" te dodala da se to "koristilo kako bi se legalizirala diskriminacija protiv seksualnih manjina".

U peticiji se postavlja pitanje: "Gdje je točno granica između 'normalnog' i 'abnormalnog' seksualnog čina?"

Prema organizaciji Naz, taj zakon uvelike nanosi štetu homoseksualcima.

Savezna vlada ima međutim drukčije gledište. Ona tvrdi da je neodobravanje društva dovoljno jako da pravosuđe tretira homoseksualnost kao kazneni prekršaj, čak i u slučaju kad su posrijedi "odrasle osobe koje si daju oduška u privatnosti", piše list Indian Express.

Ustrajući na tome da zakon rijetko kažnjava homoseksualce, vlada ističe da bi uklanjanje članka 377 pridonijelo porastu delikventnog ponašanja.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije