Italija hoće zaštititi napolitansku pizzu

Piše:
četvrtak, 10.6.2004. 13:42
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Italija hoće zaštititi napolitansku pizzu U NASTOJANJU da jedno od svojih najslavnijih tradicionalnih jela zaštiti od stranih imitacija, Italija je izdala stroge smjernice za pripremu originalne pizze napoletane.

Propisi se odnose na veličinu, sastojke, temperaturu pećnice i način pripreme.

Pizza ne smije biti promjera većeg od 35 centimetara, debljina u sredini mora biti 0,3 cm, a tijesto sa strane ne smije biti više od 2 centimetra.

Prema napucima, na pizzu moraju ići svježe rajčice, bosiljak i sir mozzarella Buffalo, a točno su određeni i tip brašna, kvasca i maslinova ulja.

Pizze se moraju peći u krušnoj peći na drva, na temperaturi od 485 Celzijevih stupnjeva.

"Ovo je važan korak naprijed u borbi protiv međunarodnih gastronomskih pirata", kaže se u priopćenju poljoprivredne organizacije Coldiretti.

Smjernice za pripremu pizze izdane su 25. svibnja u sklopu globalne kampanje talijanskoga ministarstva poljoprivrede koje želi zaštititi tipičnu talijansku hranu od stranih imitacija.

Iako je podrijetlo pizze zapravo nepoznato, pizza je talijanska riječ za pitu, a vjeruje se da je potekla iz Napulja prije otprilike tisuću godina.