Kia Sorento završila putovanje oko svijeta

Kia Sorento završila putovanje oko svijeta

NAKON četiri mjeseca uspješno je okončana velika avantura. Glavni protagonisti ekspedicije "Sorento Around the World Expedition", Šveđanin Christer Gerlach i serijski Sorento, najcjenjeniji Kijin SUV, iza sebe su ostavili jedanaest država prešavši više od 27.000 kilometara.

Višemjesečnu avanturu švedski je vozač završio upravo tamo gdje ju je početkom kolovoza i započeo - ispred vrata štokholmske kraljevske palače. Gerlach je na put krenuo sa serijskim Sorentom opremljenim 3.5-litrenim V6 benzincem i automatskim mjenjačem.

Pun povjerenja u korejsku marku, Gerlach je na put krenuo sam, bez prateće ekipe, ali s više nego optimističnim planom. Naime, plan je predvidio tek jednu zamjenu ulja i pokoju probušenu gumu – sve ostalo smatrat će se iznenađenjem. Na svu sreću, Kia se pokazala izuzetnim suputnikom pošto je globus prešla s tek dva zabilježena gumi-defekta i dvije pregorjele žarulje.

"Sorentov veliki međuosovinski razmak i velike pneumatici uvelike su mi olakšali posao savladavanja azijskih bespuća, gdje jednostavno nema nikakvih cesta i oznaka koje bi mi olakšale vožnju. Naravno da sam radostan da je sve prošlo dobro i da sam došao doma, ali na putovanju sam bio sasvim bezbrižan, jer sam se vozio u vrlo udobnom i izdržljivom terencu." - rekao je Gerlach na cilju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđanin je u Sorentu posjetio zabačene krajeve Kazahstana i Mongolije, odradio sibirsku rutu u duljini od 3.500 kilometara, te zatim ostavivši rusku istočnu granicu prešao na američki kontinent. Posjet SAD-u obuhvatio je čuveni Route 66 kojim se odveo do istočne obale i ukrcao se na Bohem, trajekt kapaciteta 7.000 vozila. S broda se iskrcao u Njemačkoj i zatim Starim kontinentom ležerno odveo do Stocholma.

 

Uspješno okončana avantura još je jedan dokaz vrijednosti korejskog SUV-a predstavljenog 2002. godine kojeg je prošle godine JD Power proglasio najboljim u segmentu. Inače, ovih dana će u Ženevi biti predstavljen obnovljeni model opremljen novim motorima.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara