Kitovi skidaju i jedu bakalare s udica

Piše:
petak, 6.2.2004. 06:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kitovi skidaju i jedu bakalare s udica ULJEŠURE imaju najveći mozak među svim životinjama, a neke od njih u Aljaskom zaljevu dokazuju to u vrijeme obroka puštaju ljude da za njih obave sav posao.

Znanstvenici sada istražuju ono što su ribari već dugo primjećivali - da su kitovi naučili uzimati bakalare s udica pričvršćenih duž dugačkog ribarskog konopca.

"Kitovi ih jednostavno poberu kao grožđe", rekao je ribar Dick Curran, koji već desetljećima ribari u dubokim vodama Aljaskog zaljeva. "Jednostavno ne znam kako im to uspijeva".

Nitko ne zna kako kitovi uspiju naciljati bakalare, čije je uljem bogato meso postalo unosan proizvod na japanskom tržištu. Stoga su komercijalni ribari i biolozi zajedno počeli istraživati tu pojavu, a sredstva za to, 200.000 američkih dolara, dobili su od Komisije za istraživanje sjevernog dijela Tihog oceana.

"Ne želimo da ribari imaju ekonomske gubitke. Tu su međutim i biološki gubici, jer ne znamo koliko bakalara na taj način nestane", rekao je specijalist za kitove Jan Straley, vodeći istraživač u tom projektu. "Moj interes je biološke naravi, zaista želim ustanoviti što zapravo kitovi čine", dodao je.

Da bi upecali bakalare, ribari bacaju oko dvije milje dugačak konopac s mamcima na udicama, koje su raspoređene svakih metar ili dva duž konopca. Nakon 8-12 sati podižu konopac, a ponekad tako ulove stotine bakalara odjednom.

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća, ulješure su očito shvatile da ribari iznose izvor hrane iz dubina na površinu i naučile su skinuti upecane ribe s udica.

"Nitko ne želi uloviti samo nekoliko riba, ali jedan pogled na te velike kitove dovoljan je da shvatite kako ste izvan igre", rekao je ribar Dan Falvey, koji je zajedno s Curranom

među deset ribara što surađuju sa Straleyem.

Ulješure nalaze plijen zahvaljujući svom izvanrednom sluhu, koji percipira okolinu pomoću eha i ostalih zvukova. Zasad se još ni jedan od kitova nije ozbiljno ozlijedio na postavljenim udicama. Straley i njegovi suradnici ustanovili su nakon jedne sezone u kojoj su pratili kretanja kitova da bi mužjak ulješure mogao izviđati duž priobalnog pojasa, gdje je voda duboka između 400 - 1000 metara te čekati ribarski brod.

"Oni nedvojbeno poznaju zvuk hidraulike...za njih je to poput zvona za ručak", rekla je čelnica Aljaske udruge ribolovaca Linda Behnken, koja je ujedno i koordinatorica istraživanja.

"Svi znamo kako su kitovi pametni, ovo je samo jedan od dokaza", dodala je.