Kompjutorski program prepoznaje spol književnika

Piše:
srijeda, 30.7.2003. 15:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Kompjutorski program  prepoznaje spol književnika IZRAELSKI su znanstvenici razvili kompjuterski program kojim se sa sigurnošću od 80 posto može na temelju stila utvrditi spol književnika.

Program u tekstu ispituje ključne pojmove i tvorbu rečenice.

Kako je objavio stručni časopis Nature, program je potvrdio staru predrasudu: muškarcima su bitne informacije, dok žene stavljaju naglasak na osjećaje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Bar Ilan u Ramat Gatu uz pomoć nekih knjiga identificirali su obilježja stila muškaraca i žena.

Razlike između muškaraca i žena pokazale su se primjerice u uporabi određenih riječi: žene češće koriste zamjenice, dok muškarci preferiraju riječi koje pobliže određuju glavnu riječ, a kad koriste zamjenice, češće koriste forme za množinu. Iz toga proizlazi da su muškarci skloni kategoriziranju, dok su žene sklonije personaliziranju.

Na sličan način kako utvrđuje spol autora, program može odrediti i žanr. Točnost razlikovanja stručne literature i fikcije je čak 98 posto. Znanstvenici još namjeravaju ispitati postoje li slične razlike u starim djelima i u drugim jezicima.