Lakše se odreći seksa nego cigareta, tvrde pušači

Piše:
utorak, 10.12.2002. 16:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Lakše se odreći seksa nego cigareta, tvrde pušači VEĆINA bi se pušača na mjesec dana radije odrekla seksa nego pušenja, a neki bi se prije okušali u bungee jumpingu ili skoku padobranom nego prestali pušiti.

Ispitivanje više od 2.000 pušača u šest europskih zemalja pokazalo je svu težinu nikotinske ovisnosti.

Iako ih 62 posto misli da je dolazak nove godine najbolji trenutak za prestanak pušenja, samo tri posto ih je to i učinilo, pokazalo je istraživanje.

´Velika većina pušača u tim zemljama želi se odreći cigareta´, rekao je dr. Alex Bobak iz antipušačke udruge SCAPE. ´Motivacije im ne nedostaje, no stvari zapinju u provedbi´, dodao je.

Gotovo 80 posto pušača u Velikoj Britaniji, 70 posto u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj te više od 55 posto pušača u Belgiji i Španjolskoj radije bi se odreklo seksa nego mjesec dana živjelo bez cigareta.

Iako je 60 posto pušača u Europi spremno prestati pušiti kada bi to ugrozilo njihov ljubavni život, 35 posto ih je priznalo da to nikad nisu ni pokušali.

Najjača motivacija za prestanak je briga za zdravlje, a potom zabrinutost za obitelj i cijena cigareta. Pa ipak, 62 posto onih koji su prestali pušiti ponovno je propušilo za manje od mjesec dana.

Koliko je jaka ovisnost o nikotinu svjedoči podatak da je čak 60 posto pušača nastavilo s tom navikom i nakon preživljenog infarkta.

´Od posljedica pušenja umire polovica svih dugogodišnjih pušača´, rekao je Bobak dodavši da im je za uspješan prestanak potrebna motivacija, odgovarajuće liječenje i potpora.

Unatoč dostupnosti brojnih programa i klubova za liječenje ovisnosti, samo je 22 posto pušača u Europi pomislilo zatražiti pomoć obiteljskog liječnika.

Istraživanje pokazuje da je, kada odlučimo prestati pušiti, za uspjeh ključno uskladiti pomoć, potporu liječnika i lijekove, naglasio je Bobek.

Ministri zdravstva Europske unije prošloga su tjedna odobrili zakon kojim se ograničava reklamiranje cigareta na televiziji i tisku.

Europska komisija, koja je sastavila zakon, misli da je zabrana reklamiranja nužna u borbi protiv pušenja u zemljama članicama, u kojima više od pola milijuna ljudi svake godine prerano umre od posljedica bolesti povezanih s pušenjem.