Loš život krivac je za opadanje spolne moći, ne muška menopauza

Piše:
utorak, 9.9.2003. 11:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Loš život krivac je za opadanje spolne moći, ne muška menopauza MUŠKARCI koji se tuže na mušku menopauzu vjerojatnije su žrtve nezdrava života, priopćili su znanstvenici.

Profesor John McKinlay, vodeći stručnjak za muško zdravlje, tvrdi da je muška menopauza samo mit. On kaže da farmaceutske tvrtke zarađuju na muškarcima koji misle da im treba hormonski nadomjestak radi obnavljanja oslabjela spolnog nagona.

McKinlay s istraživačkoga instituta u Watertownu u američkoj državi Massachusettsu analizirao je podatke studije o muškom starenju (MMAS) provedene na 1700 muškaraca.

Prema njegovim riječima, "za razliku od hormonskih promjena u sredovječnih žena (koje dožive nagli pad), muški hormoni opadaju postupno (testosteron otprilike 1 posto na godinu), i za taj sindrom jednostavno nema empirijske potvrde".

U oko pet posto muškaraca pojavi se hipogonadizam - klinički gubitak hormona, što nema nikakve veze sa sredovječnošću. Prema McKinlayu, na razinu hormona više od starenja utječu bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i depresije.

Još više, nekvalitetan život, pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola i izostanak vježbe pridonose smanjenju razine hormona i slabljenju seksualne funkcije. Ima i dokaza da dobivanje na težini u sredovječnih muškaraca više utječe na smanjenje razine testosterona nego starenje.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije