Martin Scorsese priprema dokumentarac o počecima Boba Dylana

Piše:
četvrtak, 22.5.2003. 12:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Martin Scorsese priprema dokumentarac o počecima Boba Dylana

AMERIČKI redatelj Martin Scorsese ("Bande New Yorka") priprema dokumentarni film o počecima karijere Boba Dylana vezanima uz folk, čija premijera se predviđa krajem 2004. ili početkom 2005. godine, piše u srijedu u dnevnom izdanju časopisa Variety, koje izlazi tijekom održavanja ovogodišnjeg, 56. filmskog festivala u Cannesu.

Martin Scorsese već je 1978. godine režirao "The Last Waltz", film snimljen na oproštajnom koncertu The Banda, jedne od najpopularnijih američkih skupina šezdesetih i sedamdesetih godina, omiljene Dylanove skupine u to doba.

Dokumentarac će obuhvatiti razdoblje od 1963. do 1966. u kojem se američki pjevač postepeno udaljava od akustičnog folka prema "električnoj revoluciji", simboliziranoj koncertom iz 1966. u Newportu kad zbunjuje veliki dio svoje publike predstavljajući se na pozornici s proširenom skupinom.

Dylan tada snima album "Highway 61 revisited", smatran jednom od njegovih najboljih ploča, koja predstavlja prekid s folkom. Tada napušta scenu na osam godina.

Dokumentarac (produciran u suradnji s BBC-om) obuhvatit će intervju s pjevačem, prvi snimljen kamerom od 1985. godine. Redatelj će se poslužiti opsežnim arhivskim materijalom, primjerice snimkama koncerata, među kojima onom na kojoj glazbenik prvi put nastupa s električnom gitarom.

(Hina) bnš bnš