RUSKI znanstvenici, po povratku s ekspedicije na Velikom Sjeveru, organizirali su u četvrtak u Moskvi degustaciju prehrambenih proizvoda izrađenih godine 1974. i konzerviranih tijekom 30 godina u permafrostu - trajno smrznutom sloju tla, na obali Karskog mora.
Te 1974. godine sovjetski znanstvenici su na rtu Depo na dubini od 1,5 metra zakopali mesne konzerve, ječam, evaporirano mlijeko, suhe marelice, čaj i čokoladu kako bi ispitali mogu li se održati više desetljeća na temperaturi od -37 ? Celzijusa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Projekt je imao za cilj ispitati mogućnosti dugotrajne pohrane prehrambenih proizvoda u permafrostu poluotoka Tajmira, izjavio je vođa ekspedicije Vladimir Ledenjev s moskovskog Instituta za prahrambenu biotehnologiju.
Tridesetak osoba, uključujući članove ekspedicije i novinare pozvani su da kušaju proizvode stare 30 godina. Novinar AFP-a je ustvrdio kako su suhe marelice na samo dobre već su i sačuvale sav svoj okus.
Te 1974. godine sovjetski znanstvenici su na rtu Depo na dubini od 1,5 metra zakopali mesne konzerve, ječam, evaporirano mlijeko, suhe marelice, čaj i čokoladu kako bi ispitali mogu li se održati više desetljeća na temperaturi od -37 ? Celzijusa.
Projekt je imao za cilj ispitati mogućnosti dugotrajne pohrane prehrambenih proizvoda u permafrostu poluotoka Tajmira, izjavio je vođa ekspedicije Vladimir Ledenjev s moskovskog Instituta za prahrambenu biotehnologiju.
Tridesetak osoba, uključujući članove ekspedicije i novinare pozvani su da kušaju proizvode stare 30 godina. Novinar AFP-a je ustvrdio kako su suhe marelice na samo dobre već su i sačuvale sav svoj okus.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati