Muzej u New Orleansu uz izložbu nudi tanjure i jela

Piše:
petak, 11.4.2003. 09:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Muzej u New Orleansu uz izložbu nudi tanjure i jela IZLOŽBOM u Muzeju umjetnosti u New Orleansu (New Orleans Museum of Art, NOMA), kojom se obilježava 200. obljetnica prodaje teritorija Louisiane Amerikancima, posjetiteljima će biti ponuđeno mnogo više od umjetničkih eksponata i dokumentacije o Thomasu Jeffersonu i Napoleonu Bonaparteu.

Naime, na izložbi otvorenoj od 12. travnja do 31. kolovoza sudjeluje 20 restorana iz New Orleansa, grada koji su zajedno s cijelim teritorijem Louisiane Francuzi prodali Amerikancima. Restorani će nuditi jela poslužena na prigodnim tanjurima koje će posjetitelji moći ponijeti kući.

"Svaki restoran pridonijet će vlastitom kreativnošću", izjavio je nedavno zamjenik ravnatelja muzeja Clem Goldberger dodajući da će na meniju biti povijesna jela, kao i posebni specijaliteti iz Louisiane ili Francuske.

Jela će biti servirana na dva tipa tanjura i to na jednom s Jeffersonovim potpisom i stiliziranom federalnom zvijezdom i drugom s Napoleonovim potpisom i logotipom N u lovorovom vijencu.

Ovakva akcija ima svoje podrijetlo u Francuskoj i Italiji gdje u pojedinim restoranima gosti mogu uzeti tanjure kao suvenir.

Predviđeno je da izložba traje do kraja kolovoza, no možda će biti i produžena, objasnio je Goldberger.

Na izložbi pod nazivom "Jeffersonova Amerika i Napoleonova Francuska" bit će predstavljene slike, skulpture, crteži te povijesni spisi, uključujući i dokument o kupnji Louisiane.


Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije