Naj-cool sladoled na Festivalu znanosti

Piše:
ponedjeljak, 26.4.2004. 16:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Naj-cool sladoled na Festivalu znanosti

NAKON velikog uspjeha prošlogodišnjeg izdanja, danas je započeo drugi po redu Festival znanosti u Hrvatskoj. Manifestacija se istovremeno održava čak u tri različita grada: Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Svakako najveća atrakcija riječkog dijela današnjeg programa bilo je show-predavanje dr. Petra Pervana, fizičara sa zagrebačkog Instituta za fiziku.

Uz vrlo stručno predavanje o tome što je sve potrebno za napraviti dobar sladoled, dr. Pervan je pred prepunom dvoranom Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku ujedno i napravio pravi pravcati sladoled, i to koristeći tekući dušik na temperaturi od minus 196 stupnjeva Celzija!

Pri izradi ovog hi-tech sladoleda pomogla je i publika. Dobrovoljci Goran, Nenad, Marijan i Matea u stilu proslavljenog Jamieja Olivera pomogli su dr. Pervanu pripremiti i obraditi sve sastojke.

Iako publika, iz higijesnkih razloga, nije smjela probati rezultate ovog kuharsko-znanstvenog eksperimenta, nekoliko članova organizacijskog odbora, koji su uradak probali na vlastitu odgovornost, potvrdili su da se nedvojbeno radilo o pravom pravcatom i vrlo ukusnom sladoledu.

No, da publika ne bi ostala zakinuta pobrinuli su se pokrovitelji predavanja, tvrtke Elipso, Podravka i Ital Ice, koji su donirali škrinju odnosno nekoliko kilograma svojih slatkih ledenih proizvoda za degustaciju nakon predavanja.

Festival znanosti će potrajati do petka, a zanimljivih događaja bit će još pregršt. Sve pojedinosti ovogodišnjeg festivalskg programa možete pogledati na adresi http://www.mzos.hr/festivalznanosti.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije