Najbrži karavan na svijetu

Piše:
utorak, 16.9.2003. 16:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Najbrži karavan na svijetu NE, NIJE riječ o Mercedesu AMG, niti Audiju RS, već o jednom Roverovom modelu. MG ZT-T je najbrži karavan na svijetu.

Početkom kolovoza MG Rover je najavio da će pokušati ući u Guinessovu knjigu rekorda, kao proizvođač najbržeg karavana na svijetu. Za rušenje rekorda je odabran idealni termin, 55. Bonneville Speed Week. Glavna uloga pripala je karavanu, koji se donedavno krio pod kodnim imenom X-15, a prije samog eventa mu je u duhu MG-a dodijeljeno komercijalno ime ZT-T.

ZT-T je postigavši maksimalnu brzinu od 225.609 m/h odnosno 360.9 km/h postao vladar brzina. 
Projekt X-15 startao je još 2002. godine kad su Nick Stephenson, sudionik drag natjecanja, i Peter Stevens, direktor dizajna pri MG Roveru odlučili napraviti karavan na bazi ZT-T V8 modela, koji bi bio sposoban probiti granicu od 200 m/h. Radovi na motoru povjereni su tvrtki Roush Performance, koji su ubrzo isporučili 6.0 V8 atmosferski benzinski motor maksimalne snage od čak 765 KS.

Automobil je na prvim testovima bez većih problema ispunio i premašio zadane ciljeve postigavši 207 m/h i nešto kasnije 223 m/h. I konačno, za finalnoj trci postigao je prije spomenutih 225.609 m/h i osigurao status najbržeg karavana na svijetu.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije