NASA-in pokusni zrakoplov ostvario brzinu od 7 macha i srušio rekord

Piše:
nedjelja, 28.3.2004. 09:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NASA-in pokusni zrakoplov ostvario brzinu od 7 macha i srušio rekord POKUSNI NASA-in nadzvučni bespilotni zrakoplov X-43 u subotu je srušio svjetski brzinski rekord za letjelice s atmosferskim motorom dostignuvši nakratko brzinu od 7700 kilometara na sat, odnosno mach 7, što bi moglo otvoriti put novoj revoluciji u zračnom i svemirskom prometu.

Ta letjelica - pola avion, pola svemirski brod - prva je koja kisik potreban za pogon usisava izravno iz atmosfere kojom se kreće, za razliku od svih dosadašnjih letjelica koje su sa sobom morale nositi goleme količine kisika kako bi, miješanjem s hidrogenom koji nosi o ova letjelica, stvorio gorivo.

"Ostvarili smo uspjeh, sve se odvijalo prema planovima... Prvi smo put uspjeli razdvojiti dvije letjelice koje su letjele machom 7", izjavila je glasnogovornica NASA-e Leslie William. "Atmosferski motor radio je bez problema tijekom deset sekundi na nadzvučnoj brzini, dodala je, naglasivši kako bi to mogao biti "početak revolucije u zrakoplovstu i svemirskim letovima".

Prijašnji rekord postavila je 1967. letjelica X-15 na raketni pogon, dosegavši brzinu od 6,7 macha.