Nova kontroverzna zgrada opere u Kopenhagenu

Piše:
petak, 14.1.2005. 20:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Nova kontroverzna zgrada opere u Kopenhagenu JEDNA od najmodernijih na svijetu, nova zgrada opere u Kopenhagenu, koju neki smatraju arhitektonskim remekdjelom, a drugi gigantskim tosterom, službeno će otvoriti vrata u subotu navečer.

Za otvaranje su najavljene izvedbe Verdijeva Aide te klasičnoga i modernog baleta, a u programu će uživati kraljica Margareta i cijela kraljevska obitelj te istaknute osobe danskog kraljevstva.

U zgradi od stakla, čelika i mramora ima 1450 mjesta, a stajala je 2,5 milijardi kruna (336 milijuna eura). Financirao ju je Maersk Mc-Kinney Moeller, najbogatiji Danac, vlasnik vojne i naftne tvrtke A.P.Moeller-Maersk.

Operu s dvije pozornice projektirao je slavni danski arhitekt Henning Larsen, a proteže se na površini od 41.000 četvornih metara (od kojih je 12.000 pod zemljom) i 14 katova.

Maersk Mc-Kinney Moeller (92) imao je odlučujući utjecaj na gradnju opere, do najsitnijih pojedinosti i 1. listopada predao je ključeve zgrade vladi i općini koji će preuzeti godišnje troškove djelovanja od 13,4 milijuna eura.

Zbog sporne arhitekture opera izaziva različite komentare. Arhitekt nije želio komentirati stalne sporove o vanjskom i unutrašnjem izgledu, o materijalima zgrade s Maerskom Mc-Kinneyem Moellerom, samo je u rujnu za dnevni list Politiken rekao da je "proces suradnje bio iznimno složen i fizički i psihički težak".

Arhitekt je htio napustiti projekt, ali na kraju je prihvatio promjene koje je odredio Moeller. Njegov ured bi u suprotnom pao u stečaj, piše list Ekstra Bladet.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije