Oluja opustošila hotel u kojem su odsjedali Karađorđevići

Piše:
utorak, 10.8.2004. 11:54
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Oluja opustošila hotel u kojem su odsjedali Karađorđevići OLUJNO nevrijeme u ponedjeljak je opustošilo "Vilu Bled", luksuzni hotel na Bledskom jezeru, nanijevši mu po prvim procjenama oko pola milijuna eura štete.

Kako je priopćila tvrtka "Sava hoteli", vlasnica "Vile Bled", u nevremenu kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici najpoznatijega slovenskoga turističkoga gradića, vjetar je odnio gotovo cijelu krovnu konstrukciju a poplavljen je dio trećeg kata, pa su dio gostiju morali premjestiti u druge hotele.

Oštećeno je i više automobila u hotelskom dvorištu i slomljeno dvadesetak egzotičnih stabala u parku.

Hotel se nalazi na mjestu gdje je 1885. godine svoj ljetnikovac podigao austrijski vojvoda Ernest Windisgraetz, a kasnije ga je kupila srpska kraljevska dinastija Karađorđević i imenovala ga "Suvobor".

Sadašnju vanjski izgled "Vila Bled" dobila je 1947. godine kad se počela koristiti kao objekt u kojemu su odsjedali gosti jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Komercijalno korištenje "Vilom Bled" počelo je 1984. godine, kada je uključena i u francuski hotelijerski katalog "Relais et Chateaux".

Hotel je sada u vlasništvu tvrtke osnovane kapitalom dobivenim nakon prodaje tvornice guma "Sava" američkom Goodyearu.