Ostavka guvernera New Jerseya zbog homoseksualne veze

Piše:
petak, 13.8.2004. 07:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ostavka guvernera New Jerseya zbog homoseksualne veze DEMOKRATSKI guverner američke savezne države New Jersey, 47-godišnji James McGreevey, u četvrtak je iznenadio američku javnost objavom da podnosi ostavku i priznanjem da je održavao vezu s drugim muškarcem.

"Moja je istina da sam ja homoseksualni Amerikanac", rekao je McGreevey na konferenciji za novinare koja je prenošena na nacionalnoj televiziji, dok je uz njega stajala supruga.

"Sramotno je, no bio sam dobrovoljno u vezi s drugim muškarcem, čime sam povrijedio svoje bračne obveze . To je bilo pogrešno, glupo i neoprostivo", rekao je McGreevey, koji je dva puta oženjen i otac dvoje djece.

Najavio je da će njegova ostavka stupiti na snagu 15. studenoga, zbog čega je izložen kritikama republikanaca koji traže da odmah napusti ured.

Na konferenciji za novinare odbio je odgovarati na detaljnija pitanja novinara o aferi, rekavši samo da podnosi ostavku jer bi ostanak na dužnosti i tajenje njegove spolne orijentacije "moglo ured guvernera izložiti glasinama, lažnim optužbama i prijetnjama razotkrivanja".

Dva izvora bliska McGreeveyu, kazala su za AP po uvjetom anonimnosti, da je muškarac s kojim je guvrener bio u vezi izraelski pjesnik Golan Cipel koji je kratko radio kao njegov savjetnik za unutarnju sigurnost, iako bez ikakvog iskustva na tom polju.

Jedan izvor, visoki politički savjetnik McGreeveya, rekao je da je Cipel prije nekoliko tjedana prijetio guverneru da će ga tužiti za seksualno napastovanje ako mu se ne plati "milijune dolara".

Drugi izvor, visoko rangirani član McGreeveyeve uprave, kazao je da je Cipel više puta prijetio tužbom i zahtijevao "neumjerenu svotu novca da bi otišao".

Demokratski senator iz New Jerseya Richard Codey, postat će v.d. guvernera i ostati na toj dužnosti do kraja McGreeveyeva mandata početkom 2006., no ako će McGreevey morati napustiti ured prije 15. studenoga bit će održani izvaredni izbori.

Već nekoliko godina kruže glasine da je McGreevey homoseksualac, na što se otvoreno aludiralo u talk-show emisijama radio stanica New Jerseya.

Rimokatolik po vjeroispovijesti, McGreevey ima kćer iz prvog braka sa suprugom Kari i drugu kćer sa sadašnjom ženom Dinom. Njegov glasnogovornik odbio je odgovoriti na pitanja o budućnosti tog braka.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije