Pariška policija objavljuje dosjee o Picassu

Piše:
utorak, 20.4.2004. 13:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

FRANCUSKA policija priprema se prvi puta objaviti tajne dosjee o Pablu Picassu koji se odnose na razdoblje Drugoga svjetskog rata kada slavni umjetnik nije uspio dobiti francusko državljanstvo.

Malo je poznata činjenica da Picasso zbog svojih "ekstremnih ideja i naginjanja komunizmu", kako se kaže u dosjeima, nije uspio postati naturalizirani Francuz.

Dokumenti pokazuju da je Picasso uhođen najprije zbog sumnji da je anarhist, a potom zbog simpatija prema komunizmu, prenosi BBC.

Izložba se otvara u utorak u pariškom muzeju policije.

Dokumenti koji se odnose na Picassove političke ideje putovali su Europom prije nego što su vraćeni u Pariz. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su ih odnijeli u Njemačku, uz tisuće drugih policijskih dosjea. Rusi su ih prebacili u Moskvu nakon što su zauzeli Berlin 1945., a prije tri godine vraćeni u u francusku prijestolnicu.

Španjolac po rođenju, Picasso je zatražio francusko državljanstvo jer se bojao izručenja u Francovu Španjolsku ako nacisti zauzmu Francusku. Međutim, nikad nije primio odgovor jer je smatran "sumnjivim".

"Unatoč tome što se ukorjenio u Francuskoj kao moderni slikar što mu je omogućilo da zaradi milijune franaka i ima svoj vlastiti dvorac kod Gisorsa, Picasso je zadržao ekstremističke ideje i skretao prema komunizmu", kaže se u izvješću koje je prenio Liberation. "Umjetnik nema pravo na dobivanje državljanstva", zaključuje se u izvješću.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije