Počeo Oktoberfest - najveći svjetski festival piva

Piše:
subota, 20.9.2003. 16:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Počeo Oktoberfest - najveći svjetski festival piva RITUALNIM zabijanjem slavine u pivsku bačvu muenchenski gradonačelnik Christian Ude u subotu je točno u podne otvorio 170. po redu Oktoberfest, najveći festival piva na svijetu.

Organizatori ovog najvećeg narodnog slavlja na svijetu nadaju se da će se ovogodišnji jubilarni Oktoberfest vratiti na stare rekordne brojke od sedam milijuna posjetitelja, koliko ih je Terezijine poljane u središtu Muenchena posjećivalo prije terorističkih napada na SAD 2001. te izuzetno lošeg vremena 2002. godine.

Prvi dan Oktoberfesta, bar što se vremenskih prilika tiče, ide na ruku posjetiteljima koji se nadaju rekordnom utršku. Na ruku ugostiteljima, osim sunčanog vremena uz temperaturu i do 30 stupnjeva, ide i pomalo svečarsko raspoloženje uoči sutrašnjih izbora za bavarski parlament na kojem se očekuje rekordni uspjeh bavarske Kršćanskosocijalne unije (CSU), koja bi mogla osvojiti i dvotrećinsku većinu. Pritom raspoloženje ne kvari podatak da Muenchenom već godinama vlada Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), čiji je predstavnik Ude i otvorio Oktoberfest.

Ekonomsko mjerilo svakog pa i ovog Oktoberfesta je cijena tzv. Ma?a tj. pivske krigle od jedne litre. Ona se ove godine kreće između rekordnih 6,30 i 6,80 eura.

I u ostalim ugostiteljskim pitanjima Oktoberfest je slavlje superlativa. Tako gladni posjetitelji, među kojima se na drugom mjestu iza domaćina nalaze Japanci, svake godine pojedu pola milijuna pilića i 90 volova, a ljubav pivopija prema koljenicama s kiselim zeljem glavom plati 60.000 svinja.

Za izvlačenje novca od opuštenih turista zadužene su i brojne zabavne atrakcije. Ceh zabavljača svoje najveće atrakcije čuva za Oktoberfest pa će tako i ove godine muenchensko slavlje ugostiti neke zabavne premijere poput 70-metarskog tornja s kojeg se posjetitelji vrtoglavom brzinom spuštaju prema zemlji.

Svi ponuđeni sadržaji u prosjeku imaju osjetnu višu cijenu od uoobičajne. Stoga ne čudi podatak da prosječni posjetitelj na Oktoberfestu, bez troškova prijevoza i noćenja, potroši 75 eura. Računa se da poduzetnici u uslužnim djelatnostima svake godine u prosjeku utrže oko 900 000 000 milijuna eura na i oko Oktoberfesta.

Iako se ostatak Njemačke relativno hladno odnosi prema bavarskom veselju, na prvom mjestu po broju posjetitelja su Nijemci a u dva tjedna trajanja originalnog Oktoberfesta diljem Njemačke niču manje ili više uspješne kopije. Oktoberfest traje do 5. listopada.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije