Prijateljstvo i ljubav smanjuju rizik za drugi infarkt

Piše:
četvrtak, 15.4.2004. 10:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prijateljstvo i ljubav smanjuju rizik za drugi infarkt SRČANIM bolesnicima koji se mogu osloniti na blisku osobu prijeti pedeset posto manja opasnost od drugog infarkta u razdoblju od godinu dana, pokazala je studija.

Studija, koja je objavljena u časopisu Heart Britanskoga društva liječnika, prati stanje 600 pacijenata godinu dana nakon prvog infarkta.

"Pacijenti koji su se mogli osloniti na blisku osobu imali su pedeset posto manji rizik za novi infarkt od onih koji nisu imali nikoga", ističu autori studije dodajući da je rezultat ostao nepromijenjen i kad su uračunati svi rizični faktori za srčane bolesti.

Osobe bez bliskih prijatelja češće su pile, pušile i uzimale drogu. No, ti rizični faktori sami po sebi ne mogu objasniti povećan rizik za novi infarkt u razdoblju od godinu dana, pokazala je studija.

Znanstvenici još ne znaju zašto bliskost s nekom osobom smanjuje opasnost od ponovnog infarkta, ali jedan bi od razloga mogao biti i to što se prijatelj ili partner brinu da pacijent uzima lijekove i drži se svih liječničkih uputa.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije