Prvi avion na laserski pogon

Piše:
subota, 11.10.2003. 17:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prvi avion na laserski pogon

AMERIČKA NASA testirala je prvi prototip aviona pogonjenog laserskom zrakom, što je voditelj tog projekta nazvao "probijanjem novih granica u avijaciji".

Prvi put u povijesti avijacije testiran je model zrakoplova pogonjenog laserskom zrakom čiji se izvor nalazi na zemlji, u pokusu koji bi mogao postati prvi korak prema avionima bez pilota i pogonskog goriva.

Modelom zrakoplova duljine 1,5 m i sićušne mase od 300 grama izvršen je prvi let "laserskim avionom", koji su NASA-ini znanstvenici upravljali sa zemlje u hangaru svemirskog centra Marshall u Alabami. Avion je lansiran s platforme, nakon čega su uključeni laseri sa zemlje koji pogone jednostavne motore zrakoplova.

Zrakoplov je ostao na uzlaznoj putanji dok je laserska zraka bila uključena, a nakon gašenja zrake avion dugo klizio poput jedrilice, sve do uspješnog slijetanja.

Voditelj NASA-inog projekta Robert Bourdine, okupljenim je novinarima nakon testiranja izjavio: "Ovakav avion može letjeti sve dok izvor energije - u ovom slučaju laserska zraka - nije prekinut."

"Ovo je prvi put u povijesti da je jedan zrakoplov letio pogonjem isključivo laserskom energijom" - dodao je Bourdine.

Avioni na laserski pogon mogli bi se, ako buduća testiranja prođu kao i ovo, koristiti u komercijalne svrhe. Nedostatak pilota i pogonskog goriva, koje zauzima nemali dio volumena "običnih" zrakoplova, otvara više mjesta za mjerne uređaje i telekomunikacijsku opremu.

"Neka telekomunikacijska tvrtka mogla bi ugraditi transpondere u ovakve male avione, i dati im da lete iznad gradova. Takvi bi se zrakoplovi mogli koristiti za bilo što, od usmjeravanja telefonskih poziva do kabelske televizije i Interneta." - izjavio je Bourdine za BBC.