Purani u službi ekologije

Piše:
ponedjeljak, 5.4.2004. 13:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Purani u službi ekologije AMERIČKI znanstvenici ustanovili su da su purani, ili ono što od njih ostaje nakon obroka, idealni čistači okoliša od opasnih kemikalija.

Zahvaljujući najnovijim američkim istraživanjima, uzgajivači purana bi umjesto troškova mogli zarađivati na purećem izmetu. Naime, znanstvenici su otkrili posve nov postupak odstranjivanja kemikalija i ostalih štetnih stvari iz tla, odnosno, novu metodu odstranjivanja otrovnih sastojaka koji zagađuju okoliš. Pojednostavljeno, stvar ide ovako: Na visokoj temperaturi pureći izmet ispušta dušik koji se koristi u proizvodnji dušičnih gnojiva. To je prve sporedna korist od uzgoja purica. Ostatak je karbonatna tvar od koje se proizvodi granulat koji upija bakar i druge teške metale. Eto i druge važne koristi. Dakle, pureći izmet idealnom je sirovinom za proizvodnju narečenog granulata!

U SAD uzgajivači purana plaćaju gotovo tri dolara (USD) po toni za odvoz purećeg izmeta. Nakon najnovijeg "otkrića" - očekuju zaradu. Poveselili su se i svinjari, jer se istraživanja sele s purećih na svinjogojske farme. Hoće li svinjski izmet biti jednako koristan kao pureći ili? Hoće li najnovija istraživanja razbiti naše predrasude o puranima i svinjama - o njihovom izmetu?