Pušiona: Multimedijalni prikaz moje domovine

Pušiona: Multimedijalni prikaz moje domovine

MOJA domovina je lijepa. Ima more, ravnice i gore. Moja domovina je najljepša na svijetu. A najljepša je u proljeće. Tad cvrkuću ptice. I sunce je. I ljudi šeću po Jarunu ili po rivi, svi sretni jer su dobili avis.

A moja domovina je i povijesna. Toliko je povijesna da se neki njeni dijelovi na CNN-u reklamiraju kao "Mediteran kakav je nekad bio." najavljujući time novi program zapošljavanja. Naime, svatko rođen u Dalmaciji će, u skladu s tom reklamom, dobivati subvenciju od države jer je, eto, ni kriv ni dužan rođen kao muzejski primjerak.

Moja domovina je fakat genijalna dok ima trave na tržištu. Ali zadnje vrijeme, na tom je polju došlo do čudnih zbivanja i trave nema, doslovno, ni za lijek. Opća nestašica.

Dragi čitatelji, moram vam priznati, kad ne duvate više od pet dana, svijet oko vas postane čudan. Možda je on i inače takav, ne bih znao, ali kad nema trave, meni je on stvarno čudan. A pogotovo onaj dio svijeta koji se zove moja domovina. Idemo se sad zajedno čuditi domovini svim njenim izdanjima. Ono, multimedijalno.

Tisak

Znate li vi tko je Davor Butković? To je jedna od naših novinarskih perjanica koja se proslavila pišući u Globusu Račanove dnevnike za vrijeme vladavine istog.

Kako su izgledali ti dnevnici? Bili su napisani kao kolumne u kojima se naš Davor predstavljao kao veliki Račanov frend i u principu ga hvalio dok se kritika svodila na kakit ću-pišit ću. Kao, trebamo imati razumijevanje za primjera koji se jadan muči po cijele dane kako sa svijetom tako i s domovinom.

Onda bi se, s vremena na vrijeme, premijer i Butković našli u nekom uredu na viskiju i kubankama i popričali malo o svemu tome pa bi se to objavilo u formi intervjua.

U istim novinama bi, samo par stranica dalje, našli Butkovićeve recenzije za popizdit skupih vina koje bi ovaj konzumirao u još skupljim restoranima pa bi usput recenzirao i njih.

Taj isti Butković nedavno je i izdao knjigu. Ali ne o hrvatskoj politici nego o vinima. Tako, eto, naša politika funkcionira u novinama – red skupih vina, red politike, prikaz domjenka, pa malo politike i tako dalje.

Čemu se ja nenapušen sad tu čudim? Pa čudim se nedavnom Butkovićevom tekstu u kojem on piše o Sanaderu i njegovoj Vladi. Radi se o hvalospjevu kakvog Butković dosada ni jednom nije napisao Račanu. Toliko je ishvalio Sanadera da sam u jednom momentu popizdio.

Sad se vi i dalje pitate koji kurac pizdim kad svi znamo kako funkcioniraju naši mediji u kojima su kubanke i viski najčešće bitnije od teme o kojoj se priča.

Pa pizdim na dio u kojem Butković piše o Thompsonu tvrdeći da je on za vrijeme vladavine novog HDZ-a postao marginalni pjevač narodne muzike kojeg se može čuti samo na lošim radio-stanicama.

Potpuno se slažem, ali me zanima kakve to veze ima s HDZ-om. Mislim, što je tu HDZ napravio? Priča na terenu je, naravno, potpuno drukčija.

Za sve to što se dogodilo Thompsonu najzaslužniji je, bez imalo lažne skromnosti, Index.hr, zapravo Thompsonov fan Mile (urednik auto-rubrike) koji je downloadao pjesmu "Jasenovac i Gradiška stara" zbog koje je i krenula cijela priča.

Dakle, priča je krenula s Indexa, od iste ekipe koja uređuje i Izbori.net, stranicu koju su po Sanaderovoj direktivi u predstavljanjima morali zaobići svi HDZ-ovi kandidati zato što je ovaj bio ljut na nas jer smo prihvatili okladu da će pobijediti na izborima koju je nudio "bilo kome za bilo koju cifru".

I nakon svega, po Butkoviću, HDZ ima nekih zasluga u tome što je Mile skinuo stvar i što ju je Index objavio. Rekli bi u mom selu "Lako je tuđim kurcem po drači."

I tako se iz dana u dan proizvodi HDZ-ov dobar imidž na svim poljima. Svi su oni lijepi, pametni, požrtvovni, ali nakon ovog se moja sumnja da je sve to samo virtualna stvarnost upravo onoliko koliko je i taj avis virtualan, potpuno potvrdila i više, kad je HDZ u pitanju, ne vjerujem ništa. Pa makar Sanadera snimili kako otvara zadnju dionicu autoputa. Kako, nakon ovog, da budem siguran da je on za to imalo zaslužan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizija

Na televiziju se vratila Mirna Berend. Vjerojatno zaslugom HDZ-a. Dobro, zajebavam se, nema HDZ s tim nikakve veze, ali ima u njihovom povraćanju dosta sličnosti.

Ne samo u tome da se nekako istovremeno oboje povraćaju na scenu nego i tome kako se povraćaju na scenu.

Mirna je svojevremeno bila prva snaša Tuđmanove Hrvatske i voditeljica Lijepe naše, tadašnjeg megaturbokul spektakla koji je diljem lijepe naše promovirao tamburaše, klape i ostale identitet-preseranse u kompletu s domaćim estradnim trešom.

Onda je sve to zajedno s Mirnom palo u zaborav i bilo potisnuto novim televizijama s novim voditeljicama koje niču kao Renata Sopek nakon kiše. Mirni se, naravno, dogodio sindrom Tereze Kesovije, u narko-krugovima poznat kao "Ja bi još." pa se pojavila u talk-showu jadajući se kako su joj mediji uništili privatni život. I tako se Mirna, pljujući po medijima, vratila u medije.

I evo nam opet snaše. Samo ne one Tuđmanove nego Sanaderovo Hrvatske u kojoj snaša nije više potencijalna rodilja koja skakuće na tamburice nego emancipirana žena kojoj karijera, baš kao i Jadranki Kosor, oduzima dosta vremena pa joj privatni život malo šteka.

Tako je skakutanje na tamburice postala karijera uspješne žene, a tužno plakanje za mužem globalno popularan problem uspješne žene bez privatnog života.

Tako da Mirnu HDZ-u predlažem za novi plakat sa sloganom "Ista Mirna, drugo pakovanje."

Radio - HNL

Više od devedeset uhićenih navijača, sukobi BBB-ovaca i policije, napadači na BBB-ovce s gumenim palicama i crnim maskama kod studentskog doma Stjepan Radić, demolirani tramavaji i autobusi i vječito pitanje koje se čovjeku nametne sa svakim novim derbijem: "Da li ću završiti na hitnoj ako danas obučem majicu krive boje?"

Sve je to normalno za derbi svih derbija u Hrvata, kažete vi.

Idemo dalje. Glavne face obaju klubova poznati kao razbijači s poprilično debelim policijskim dosjeima čije agresivne ispade mediji tretiraju kao borbu za klupske interese. Jedan od njih kažnjen zbog napada na suca, a drugog se konstatno sumnjiči da kupuje suce. Ukratko, ni sudac vam nije najbistriji.

Kataliniću zagarantirano mjesto u Hajduku samo ako... Osječanima zagarantirane premije od 5000 eura, samo ako...

Ali sve je to normalno za hrvatski nogomet, pustite me da gledam utakmicu! Vi ste, eto, i dalje uporni.

U redu, puštamo vas da gledate utakmicu, a  sve vas to podsjeća na klinca koji je upravo nabavio novu simulaciju nogometa i igra je na Playstationu pa mu treba sat-dva da se navikne na tipke. Pa mu lopta bježi u aut, pa slučajno doda protivničkom igraču, pa udari igrača bez lopte, pa ispuca u prazan prostor, pa samo šeće po terenu jer još nije skopčao gdje je tipka za trčanje, a uspije izvesti i autodribling.

A vi se zbog toga nervirate kod radija ili ste čak platili upad na stadion.

Ako mislite da je i to normalno, najuljudnije vas molim da redakciji javite gdje ste nabavili travu.

Profil Denisa Lalića

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara