Puška kojom je ubijen Mussolini nalazi se u Albaniji

Piše:
četvrtak, 5.8.2004. 08:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Puška kojom je ubijen Mussolini nalazi se u Albaniji PUŠKA kojom je ubijen talijanski fašistički diktator Benito Mussolini u srijedu je pokazana stranim novinarima u Albaniji nakon što je nekoliko desetljeća bila dobro skrivena.

Francuska poluatomatska puška MAS kalibra 7.65 i serijskog broja 20830, čijim je mecima okončan život Benita Mussolinija i njegove ljubavnice Clare Petacci, posljednjih 47 godina nalazila se u tajnosti u albanskom nacionalnom muzeju, a zadnji je put pokazana tamošnjoj javnosti 1991. godine, prije pada komunizma u Albaniji.

Shaban Sinani, glavni direktor albanskog državnog arhiva, izjavio je da je oružje kojim je ubijen Mussolini bio poklon albanskom komunističkom lideru Enveru Hoxhi, a poslao ga je 1957. godine Valter Audisio, jedan od osmorice talijanskih partizana koji su dobili naredbu da pogube talijanskog diktatora. Zauzvrat je samo zatražio da to ostane tajna. Zajedno s puškom u posjedu albanskog muzeja je i dokumentacija kojom se nedvojbeno dokazuje da se zaista radi o pušci kojom je okončan Mussolinijev život.

Audisio je u Mussolinija ispalio pet metaka iz francuske puške tek nakon što su se zaglavila dva talijanska pištolja koja je namjeravao upotrijebiti. Tim je mecima ubijena i Clara Petacci iako partizani nisu imali naredbu da pogube i nju. Stradala je zato jer je Mussolinija zagrlila u trenutku strijeljanja. Njihova su mrtva tijela zatim obješena naglavačke i pokazana u Milanu.

Nakon što je Audisio umro 1973. godine, tadašnji albanski predsjednik Ramiz Alija izložio je pušku u javnosti, što je bila jedna od rijetkih prigoda kad je se moglo vidjeti.

Mnoge su komunističke zemlje važne relikte iz Drugog svjetskog rata slale u veliki ratni muzej u Moskvi, ali s izoliranom Albanijom nije bio takav slučaj, Ona je pušku kojom je ubijen Mussolini zadržala za sebe.