Renault 4 se vratio

Piše:
subota, 29.5.2004. 13:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Renault 4 se vratio

LEGENDARNI Renault 4 se vraća na scenu. Zahvaljujući japanskoj tunerskoj kući legendarna "četvorka" je uskrsnula. Renault 4 u novom tisućljeću nosi ime Ancel, a potpisuje ga japanska tvrka Damd.

Tvrtka u programu posjeduje cjelokupni asortiman nadogradnji za široku paletu japanskih modela s posebnim naglaskom na popularne mikro-modele. Kako je Suzukijev modela Alto Lapin koncepcijski vrlo sličan francuskom bestseleru, maštoviti Japanci su došli na ideju da ožive još jednu legendu.

Da bi se ostvarila što veća sličnost s originalom, Ancel je dobio pregršt originalnih detalja kao što je romboidni logo na prednjoj masci, bočne zaštitne letvice, tradicionalna prednja i stražnja svijetla, te retro odbojnik. Na žalost, novi model nije preuzeo originalan sustav pomičnih prozora, a izostavljena je zaštita, koja se nekad nalazila u kutovima prednjeg kraja.Unutrašnjost, iako jednostavno koncipirana, nimalo nije dosljedna originalu. Cjelokupan interijer je ostao neizmijenjen, dok je sličnost s "četvorkom" ostvarena upotrebom maštovitih i ne previše oku ugodnih šara na tkaninama. Tako više nema unutarnjih kvaka "skrivenih" u vratima, retrovizor je na normalnom mjestu, a isto vrijedi i za ručicu mjenjača.

Dok su Renault pokretali nepoderivi četiri-cilindarski motori krajnje jednostavne konstrukcije, u japanskoj replici kuca tehnički dragulj. U skladu s japanskim standardima, ispod lima se nalazi tri-cilindarski aluminijski benzinac s VVT tehnologijom obujma tek 660 ccm. Motor razvija maksimalnu snagu od 40/55 kW/KS pri 6.500 o/min uz okretni moment od 63 Nm pri 3.500 o/min.

Model je dostupan i s pogonom na sve kotače, a serijski se isporučuje s 4-stupanjskim automatskim mjenjačem. Jedina sličnost s francuskim modelom je potrošnja goriva, koja niti na novom modelu ne prelazi 5 l/100 km.

U Japanu su posebno omiljene replike europskih klasika, kao što je Fiat 500. Retromanija nije zaobišla niti velike proizvođače, koji u ponudi imaju barem jedan model iz starih vremena.

Miljenko Nikolić

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije