Robotski medvjedići odgajat će našu djecu?

KLJUČNI PODACI
  • IBM je patentirao tehnologiju nazvanu Adaptive System for Real-Time Behavioral Coaching and Command Intermediation
  • Sistem u obliku dječje igračke mogao bi pomoći kod odgoja djece
Piše: G.H.
ponedjeljak, 7.3.2011. 19:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Robotski medvjedići odgajat će našu djecu?

Foto: Ilustracija

DANAŠNJI klinci od rođenja su okruženi "pametnim" mobitelima, iPadima i ostalim čudesima moderne tehnologije, pa spomenute uređaje uspješno koriste već s kojih 5 godina starosti. Možete li zamisliti svoje dijete kako se igra s medvjedićem poput onog iz filma "A.I."?

IBM je nedavno patentirao Adaptive System for Real-Time Behavioral Coaching and Command Intermediation, odnosno sistem koji se može ugraditi u neki interaktivni objekt, na primjer u dječju igračku, a koji bi zatim pomagao u suzbijanju ili poticanju određenog ponašanja, prenosi Slashdot.

"Djetetu koje je u igri s drugom djecom često grubo i nepažljivo moglo bi se pomoći zvučnim upozorenjem koje bi ga potaknulo da bude nježnije. U tom slučaju koristio bi se stroži ton glasa, dok druga opcija uključuje postavljanje pitanja "Bi li htio da se netko tako odnosi prema tebi?", ali ovaj put izrečeno blaže, stoji u priopćenju iz IBM-a.

Neobičan spoj HAL-a 9000 i omiljenog, plišanog mede mnoge će podsjetiti na danas možda zaboravljenu vještinu zvanu - odgajanje djeteta. Uostalom, što ako se medo... naljuti?