Room 100 i Red Room: Hrvatske cirkuske sobe na svjetskoj sceni

KLJUČNI PODACI
  • Nakon intimističkih ispovjednih predstava, festival se nastavlja ekstrovertnim kabareom Red Room
  • Ovu predstavu mediji su dosad nazivali "svjetskom poslasticom", "čudesnom večeri" i "pomaknutim bizarnim varijeteom"
Piše:
petak, 28.10.2011. 07:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Room 100 i Red Room: Hrvatske cirkuske sobe na svjetskoj sceni

Foto: Siniša Glogoski/Festival novog cirkusa

U NASTAVKU sedmog Festivala novog cirkusa nastupila je splitska skupina Room 100. Puna Scena Travno privukla je tristotinjak gledatelja, dokazujući da interes za domaću cirkusku produkciju itekako postoji. Akrobatsko-kontorcionistička kompanija koju su osnovali Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, uz glazbenika Davora Gazde ujedno i izvođači predstave, predstavila je svoju novu kreaciju "C8H11NO2". Riječ je o drugoj predstavi ove mlade skupine koja se posvećuje tematici psihičkih bolesti.

Godine 2008. ovi su umjetnici na FNC-u premijerno (i nikad nigdje reprizno) izveli predstavu "F 20.0". Jakovljev brat Ivan Labrović, koji je u prvoj predstavi bio suizvođač, u novoj ispovijeda svoje psihoze i brojne hospitalizacije u obliku video intervjua. Antonia i Jakov o temi pričaju ekstremnim rječnikom tijela koji uključuje neobična izvijanja, dislokacije ramena ili pak dugu završnu scenu rotacije na glavi, uz minimalnu rasvjetu. Upravo je ta rasvjeta, sastavljena u kućnoj radinosti od PVC cijevi, bila najveći produkcijski trošak skupine u prvoj fazi rada (stotinjak kuna). Bez sluha lokalnih i nacionalnih fondova, takva je priručna rasvjeta međutim bila dovoljna da baci svjetlo na njihov rad u inozemstvu. Prepoznati kroz europski projekt Jeunes Talents Cirque, dosegli su međunarodnu produkcijsku podršku. Na projektu je mentorski sudjelovala i Angela Laurier, kanadska kontorcionistica čiju je predstavu o vlastitom obiteljskom krugu shizofrenije zagrebačka publika također mogla vidjeti na Festivalu novog cirkusa.

Nakon intimističkih ispovjednih predstava, festival se nastavlja ekstrovertnim kabareom Red Room, vlastitom kreativnom produkcijom koja je u studenome i svibnju obogatila noćni život Zagreba specifičnom kombinacijom uvrnutog humora, iznimnog cirkusa, nove burleske i suvremenog varijetea. Ovu predstavu mediji su dosad nazivali "svjetskom poslasticom", "čudesnom večeri" i "pomaknutim bizarnim varijeteom".

Novo gostovanje predstave ovog petka i subote u nekadašnjem tvorničkom pogonu Jedinstvo osvježeno je i novim točkama i novim performerima. Dekadenciju večeri začinit će zločesta djevojka londonske burleske Kiki Kaboom, američki glumac i aktualni suradnik Jaya Lenoa Michael Carbonaro stiže sa svojim bizarnim transformacijama i iluzijama, a Magic Thor u usta sprema cijelu ping pong reprezentaciju Švedske. Novo pojačanje u Red Roomovu postavu su i English Gents, iznimni australski akrobatski dvojac u odijelima i bez odijela engleskih džentlmena. Uz stare miljenike publike, šašavu Beatrix, poetičnog Cohdija, kršnu Betty, virtuoznu Kalki i besramnu Empress Stah, noćna zabava za urbanu publiku zagarantirana je 28. i 29. listopada. Predstava počinje u 20 sati, a vrata Pogona na Trnjanskom nasipu otvaraju se u 19.
 
Više informacija o Festivalu novog cirkusa potražite na www.cirkus.hr.