Soderberghov "Solaris" preromantičan za autora romana

Piše:
petak, 7.2.2003. 14:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Soderberghov "Solaris" preromantičan za autora romana POLJSKI pisac Stanislaw Lem, čiji je roman "Solaris" ekraniziran s američkom filmskom zvijezdom Georgeom Clooneyjem u glavnoj ulozi, izjavio je da je film usmjeren više na emocije nego razum.

´Redatelj se usmjerio na tragičnu ljubav Chrisa i Harey. Emocije su trijumfirale nad razumom´, rekao je Lem, ocjenjujući ekranizaciju svojeg romana koji pripovijeda o astronautu opsjednutom sjećanjima koje bi radije potisnuo.

Međutim, Lem je pozdravio filmsku kreativnost i upozorio kako je presuptilna za masovnu publiku na koju je Hollywood navikao.

´Solaris´ u režiji Stevena Soderbergha upravo se natječe za uglednog Zlatnog medvjeda na 53. filmskom festivalu u Berlinu nakon što je u američkim kinodvoranama doživio neuspjeh.

´Soderbergh je napravio ambiciozan, umjetnički film koji je pretežak za masovnu publiku Hollywooda naviknutu na šund´, rekao je 82-godišnji Lem.

Lemov roman, napisan 1961. godine, priča je o psihologu koji je poslan na svemirsku postaju. Chris Kelvin, lik koji tumači Clooney, istražuje niz ozbiljnih smrtnih slučajeva na postaji ali ga posjećuje reinkarnacija njegove preminule supruge i navodi ga da se suoči sa svojom prošlošću.