Svečana premijera filma "Pasija"

Piše:
srijeda, 31.3.2004. 01:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SVEČANA premijera u Hrvatskoj filma "Pasija" redatelja Mela Gibsona, kojoj je prvi put bio nazočan i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ostali visoki crkveni dužnosnici i predstavnici hrvatskih vlasti, održana je u zagrebačkom kinu Cine Star.

Nakon filma kardinal Bozanić je novinarima izjavio da je film toliko dojmljiv da je o njemu teško govoriti.

Na upit novinara ima li, po njegovu mišljenju, u filmu antisemitizma, kardinal Bozanić je rekao: "Film govori da kršćanstvo nije ideologija, da se ono ne temelji na goloj nauci, niti da samo naučava ljude, nego se temelji na događaju Isusa Krista koji je temelj kršćanstva."

"Njegova osoba je jedincata u povijesti čovječanstva i možda i u tome možemo nazrijeti radi čega je film pobudio toliki interes" izjavio je novinarima kardinal Bozanić.

Film Pasija prikazuje posljednjih 12 sati života Isusa Krista, temeljeno na evanđeljima Mateji, Marku, Luki i Ivanu.

U prva tri tjedna prikazivanja u svijetu film je vidjelo više od 40 milijuna gledatelja, priopćio je distributer filma Blitz film.

Uz kardinala Bozanića premijeri su bili nazočni apostolski nuncij u RH, nadbiskup Francisco Javier Lozano, pomoćni biskupi zagrebački Josip Mrzljak i Vlado Košić. Od predstavnika hrvatskih vlasti premijeri su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednici Vlade Andrija Hebrang i Jadranka Kosor, ministar financija Ivan Šuker te ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Film će se, prema obavijesti distributera, od 1. travnja prikazivati u osam hrvatskih gradova - osim u zagrebu, u Rijeci, Puli, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku i Čakovcu.