Svi žele vidjeti barunicu Castelli

Piše:
utorak, 6.3.2007. 12:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Svi žele vidjeti barunicu Castelli

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada, ansambl riječkog HNK Ivana pl. Zajca ovih dana radi na posljednjim pripremama uoči prve premijere u petak, za koju se akreditirao rekordan broj novinara, a Riječani su već odavno rezervirali svoje ulaznice. "Gospoda Glembajevi" privukli su više pozornosti nego sve ovosezonske predstave zajedno, a razloge, naravno, treba tražiti u Severininom sudjelovanju, koje se opet pokazalo kao iznimno pametan potez Mani Gotovac, intendantice na odlasku.

Iako riječko kazalište nikad nije imalo problema s prodajom ulaznica i pametnim marketinškim plasiranjem svojih predstava, ovaj put su, doznajemo, i sami iznenađeni interesom za ovu Krležinu dramu, koju je na riječke kazališne daske postavio redatelj Branko Brezovec, poznat po inventivnom i nekonvencionalnom pristupu izvedbenim umjetnostima.

Karte za premijere odavno su planule, pa Riječani i ostali zainteresirani velikom brzinom kupuju ulaznice za ostale izvedbe, kojih će, prema trenutnom stanju stvari, biti više od trideset samo u ovoj kazališnoj sezoni. Probe su, što kod nas nije baš uobičajeno, već posjetili svi hrvatski, a i neki strani mediji, pa se već sad sa sigurnošću može tvrditi kako je riječ o najkomercijalnijoj predstavi u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina.

Dok su neki zadovoljni jer Severinino sudjelovanje već u startu donosi nešto pozitivno, a to je pozornost usmjerena prema kazalištu i radu Miroslava Krleže, drugima i dalje smeta što se "pjevačica petlja u teatar". Međutim, i jedni i drugi s nestrpljenjem čekaju premijere, kako bi se konačno dokazalo je li Severina vrijedan glumački materijal (što nam je natuknula u "Karolini Riječkoj" i "Čekajući svog čovika") ili je riječ tek o pukom pokušaju estradizacije kazališta.

D.K.
Foto:seve-nacionale.com