Švicarska mladež puši najviše marihuane u Europi

Piše:
četvrtak, 18.11.2004. 18:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ŠVICARSKI tinejdžeri popuše više marihuane od vršnjaka u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, objavljeno je u četvrtak u rezultatima istraživanja, koji kvare imidž Švicarske kao besprijekorne zemlje.

Svaki treći 15-godišnji Švicarac popušio je džoint u protekloj godini, dok je broj tinejdžera koji puše ili piju porastao za deset posto između 1998. i 2002. godine, priopćio je Švicarski institut za prevenciju od alkoholizma i zloporabe droga.

"Za veliki broj mladih, traženje utočišta u alkoholu, cigaretama i marihuani odgovor je na sve veći društveni pritisak i nemogućnost nošenja s budućnosti", rekao je voditelj istraživanja Holger Schmid.

Britanija i Španjolska zaostaju za Švicarskom u korištenju kanabisa, dok britanski i skandinavski tinejdžeri vode u pijančevanju, pokazalo je istraživanje provedeno među djecom između 11 i 15 godina u više od 30 europskih zemalja.

Kvareći imidž Nizozemske kao raja za ljubitelje lakih droga, mladi ljudi u toj zemlji iskazuju tek prosječnu stopu korištenja kanabisa.