Talijanski sukobi oko smeća

Piše:
utorak, 31.8.2004. 07:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ČETIRI osobe uhićene a 56 njih, uključujući i lokalnog gradonačelnika, ranjeno, bilanca je najnovijih sukoba koji su izbili ovih dana između policije i prosvjednika koji pokušavaju zaustaviti izgradnju spalionice smeća u blizini Napulja.

Između 10.000 i 20.000 ljudi okupilo se u nedjelju na mjestu gradnje spalionice. U tuči koja je izbila policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike.

Unatoč kroničnom problemu oko odlaganja smeća, stanovnici gradića Acerre, u neposrednoj blizini Napulja, suprotstavljaju se gradnji spalionice smeća strahujući da će emisije otpadnih plinova u zrak predstavljati opasnost po zdravlje.

Spalionica, koja bi ujedno trebala proizvoditi električnu energiju, dovela je i do sukoba komunističkog gradonačelnika Espedita Marlette koji želi zaustaviti gradnju, s regionalnom vladom lijevog centra pokrajine Campanije, koja inzistira na neophodnosti njezine izgradnje.

Marletta, koji je predvodio mimohod, bio je jedan od 15 prosvjednika i 41 policajca za koje je policija objavila da su ranjeni.

Lokalno stanovništvo već ima iskustva u prosvjedima ove vrste - u lipnju su stanovnici ovog gradića legli na željezničke tračnice, blokirajući željeznički promet na četiri dana, prosvjedujući tako protiv obližnjeg odlagališta otpada.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije