Tko zna zašto žene vole šoping?

Piše:
četvrtak, 21.7.2005. 08:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tko zna zašto žene vole šoping? POKUŠAVAJUĆI odgonetnuti tajnu ženske ljubavi prema šopingu, australski su istraživači otkrili pet osnovnih načina kupovanja, od "terapijskog šopinga" do kupnje na brzinu.

Stella Minahan s melbourneskog sveučilišta Deakin i njezin kolega Michael Beverland identificirali su tih pet vrsta kupaca u novoj knjizi "Zašto žene kupuju".

"Terapijskom šopingu" sklone su žene koje kupujući nastoje zaboraviti brige što su ih snašle u životu, dok one koje preziru svaku vrstu kupovine kupuju na brzinu, tehnikom "zgrabi i bježi".

Osim njih australski autori prepoznaju i "lovce", odnosno one koje obožavaju velika sniženja i ne žale vremena i truda da ih iskoriste.

Za njima slijede žene koje kupuju u društvu, odnosno "cure na šoping-izletu". One kupovinu pretvaraju u cjelodnevni događaj isprepleten stankama za ručak i kavu.

Zadnja su kategorija "osamljeni lutalice", odnosno žene koje šoping doživljavaju kao vrijeme opuštanja provedeno izvan kuće u kojemu najradije uživaju same.