U seksualnom lancu gotovo 300 američkih srednjoškolaca

Piše:
utorak, 25.1.2005. 09:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U seksualnom lancu gotovo 300 američkih srednjoškolaca PRVA "mapa" seksualnog ponašanja američkih tinejdžera daje novi smisao upozorenjima odraslih da, kada spavate s nekom osobom ne spavate samo s njom, nego i sa svim njezinim prethodnim partnerima, objavili su znanstvenici u utorak.

Oni su otkrili lanac od 288 seksualnih odnosa "jedan na jedan" u jednoj američkoj srednjoj školi, što znači da je učenik na kraju lanca imao izravan seksualni odnos sa jednim partnerom, a neizravan sa 286 ostalih. Ili drugim riječima, jedan dječak je imao seksualni odnos s jednom djevojkom, koja je imala odnos s drugim dječakom, koji je imao odnos s drugom djevojkom i tako dalje.

Sociolozi koji su proveli istraživanje iznenađeni su tim otkrićem, koje je pokazalo i da se, unatoč popularnosti i reputaciji među vršnjacima, većina tinejdžera nije upuštala u promiskuitetne veze.

"Učenici vjerojatno znaju da je njihov partner ranije imao seksualni odnos s nekim drugim, no ne razmišljaju da je taj drugi imao odnos s još nekim, a taj netko s nekim trećim i tako dalje", rekao je sociolog James Moody, koji je vodio istraživanje.

Dodao je da bi zbog toga trebalo primjeniti drugačiji pristup edukaciji o zdravlju i, još važnije, prevenciji spolno prenosivih bolesti.