U Washingtonu predstavljena hrvatska kuhinja
Tekst se nastavlja ispod oglasa
STOTINJAK Amerikanaca imalo je prigodu u srijedu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu uživati u tradicionalnim jelima hrvatske kuhinje.
Dobro posjećeno kulinarsko slavlje organizirali su zajednički hrvatsko veleposlanstvo i kulturna institucija Smithsonian iz Washingtona.
Svoje kulinarske tajne i tajne hrvatske kuhinje prezentirao je glavni kuhar u hrvatskom veleposlanstvu Ivo Svirčić.
Nakon što su od Svirčića čuli kako se spravljaju dalmatinska pašticada s njokima, crni i bijeli rižot, blitva na lešo, girice i pržene lignje te brodet s palentom posjetitelji su mogli kvalitetu hrvatske kuhinje isprobati na licu mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ovo vruće i vlažno washingtonsko doba Svirčić je odabrao sezonska dalmatinska jela, a uz njih su Amerikanci mogli isprobati i hrvatska bijela i crna vina.
Organizatorica prezentacije, slobodna novinarka iz Washingtona Gail Scott, rekla je kako je na ovaj način željela da Amerikanci doznaju više o svijetu i to ne kroz politiku nego preko kuhinje koja najlakše zbližava ljude.
Scott kaže kako nije željela da se predstave samo velike i već poznate zemlje nego i manje i slabije poznate poput Hrvatske.
Hrvatsko veleposlanstvo je jedno od četiri u Washingtonu koje je odabrala da njihovi kuhari predstave kulinarska dostignuća svojih zemalja. Prvi susret je priređen u veleposlanstvu Finske, a nakon hrvatskog slijede posjeti rezidenciji francuskog i nizozemskog veleposlanika.
"Možda su veleposlanstva drugih zemalja veća i bogatija, ali hrvatsko ima dušu", rekla je Scott. "Ovdje ćete naići na prijateljski prijam i nikad vam neće biti dosadno".
Podsjećajući na općepoznatu stvar da na diplomatskim prijamima u Washingtonu s njihovim elegantnim malim sendvičima čovjek obično ostane gladan, Scott kaže da se to u hrvatskom veleposlanstvu ne može dogoditi. "Ovdje se dobro jede", rekla je ona posebice hvaleći pašticadu s njokima kuhara Ive Svirčića.
Poznanstvo Scottove s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu datira još od 1999. kada je izdala knjigu u kojoj govori o javnom i privatnom životu diplomata u 25 veleposlanstava u američkom glavnom gradu među kojim i hrvatskom.
Svirčić, rođen u Krapnju kod Šibenika, svoje kuharsko umijeće stjecao je na školama u Opatiji i Zagrebu da bi ga u posljednjih 36 godina pokazivao u Sjedinjenim Državama kamo se preselio krajem 1970-tih. Tu je otvorio četiri restorana specijalizirana za francusku, talijansku i hrvatsku kuhinju od New Jerseya i New Yorka do Chicaga. Barba Ive, kako ga zovu njegovi zemljaci, pridružio se na ljeto 1996. kulinarskom osoblju Hrvatske kuće na ljetnim Olimpijskim igrama u Atlanti, a potom prešao u hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu gdje je odgovoran za kulinarske događaje i predstavljanje hrvatske kuhinje na međunarodnim kulinarskim festivalima.
Dobro posjećeno kulinarsko slavlje organizirali su zajednički hrvatsko veleposlanstvo i kulturna institucija Smithsonian iz Washingtona.
Svoje kulinarske tajne i tajne hrvatske kuhinje prezentirao je glavni kuhar u hrvatskom veleposlanstvu Ivo Svirčić.
Nakon što su od Svirčića čuli kako se spravljaju dalmatinska pašticada s njokima, crni i bijeli rižot, blitva na lešo, girice i pržene lignje te brodet s palentom posjetitelji su mogli kvalitetu hrvatske kuhinje isprobati na licu mjesta.
Organizatorica prezentacije, slobodna novinarka iz Washingtona Gail Scott, rekla je kako je na ovaj način željela da Amerikanci doznaju više o svijetu i to ne kroz politiku nego preko kuhinje koja najlakše zbližava ljude.
Scott kaže kako nije željela da se predstave samo velike i već poznate zemlje nego i manje i slabije poznate poput Hrvatske.
Hrvatsko veleposlanstvo je jedno od četiri u Washingtonu koje je odabrala da njihovi kuhari predstave kulinarska dostignuća svojih zemalja. Prvi susret je priređen u veleposlanstvu Finske, a nakon hrvatskog slijede posjeti rezidenciji francuskog i nizozemskog veleposlanika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Možda su veleposlanstva drugih zemalja veća i bogatija, ali hrvatsko ima dušu", rekla je Scott. "Ovdje ćete naići na prijateljski prijam i nikad vam neće biti dosadno".
Podsjećajući na općepoznatu stvar da na diplomatskim prijamima u Washingtonu s njihovim elegantnim malim sendvičima čovjek obično ostane gladan, Scott kaže da se to u hrvatskom veleposlanstvu ne može dogoditi. "Ovdje se dobro jede", rekla je ona posebice hvaleći pašticadu s njokima kuhara Ive Svirčića.
Poznanstvo Scottove s hrvatskim veleposlanstvom u Washingtonu datira još od 1999. kada je izdala knjigu u kojoj govori o javnom i privatnom životu diplomata u 25 veleposlanstava u američkom glavnom gradu među kojim i hrvatskom.
Svirčić, rođen u Krapnju kod Šibenika, svoje kuharsko umijeće stjecao je na školama u Opatiji i Zagrebu da bi ga u posljednjih 36 godina pokazivao u Sjedinjenim Državama kamo se preselio krajem 1970-tih. Tu je otvorio četiri restorana specijalizirana za francusku, talijansku i hrvatsku kuhinju od New Jerseya i New Yorka do Chicaga. Barba Ive, kako ga zovu njegovi zemljaci, pridružio se na ljeto 1996. kulinarskom osoblju Hrvatske kuće na ljetnim Olimpijskim igrama u Atlanti, a potom prešao u hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu gdje je odgovoran za kulinarske događaje i predstavljanje hrvatske kuhinje na međunarodnim kulinarskim festivalima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati