Umrla Katharine Hepburn

Piše:
ponedjeljak, 30.6.2003. 00:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Umrla Katharine Hepburn

KATHARINE HEPBURN, preminula u nedjelju u 96. godini, ostavlja za sobom sjećanje na veliku glumicu uzvišene ljepote, neskladnu mješavinu otmjenosti, smjelosti i humora.

"Umrla je danas u 14,50 (18,50 GMT), priopćila je Cynthia McFadden, njezina javna bilježnica.

"Umrla je kod kuće, od starosti, okružena bliskim osobama", dodala je ona.

Ta jaka ličnost ostat će i žena s jednom velikom ljubavi u životu - Spencerom Tracyjem, njezinim partnerom tijekom četvrt stoljeća na ekranu i u životu, do njegove smrti 1967. godine. Za njega, nježnog kolosa koji se nikada nije odlučio razvesti od zakonite supruge, neukrotiva Katharine pristala je živjeti u sjeni.

Nakon više od pola stoljeća bavljenja filmom i pedesetak filmova od kojih je posljednji snimljen 1994. ("Ljubavna afera" s Warrenom Beattyjem i Annette Bening), Katharine Hepburn voljela je dijeliti svoje vrijeme između New Yorka i obiteljske kuće u Connecticutu gdje je vodila vrlo povučen život.

"Ne pušim, cijele godine se kupam u hladnoj vodi, svaku večer jedem u 17 sati, liježem u 19 i nikad ne gledam svoje filmove".

Zaljubljena u tenis i trčanje prije nego je postalo moderno, glumica koja je u memoarima objavljenima 1991. izjavila kako u starosti liči "krumpiru iz pećnice", sačuvala je zadivljujuću vitalnost.

George Cukor, njezin prvi filmski redatelj, volio je podsjećati kako je izazvala učinak sličan tornadu kad se pojavila u Hollywoodu 1932. s 25 godina.

Drugo dijete nekonformističke obitelji sa šestero djece, "Kate" je kći liječnika i feminističke čelnice. S 14 godina doživljava šok otkrićem tijela starijeg brata Toma obješenog u sobi.

S diplomom iz psihologije u džepu, upisuje se na tečaj kazališne glume. Nižući uloge dublerice i odbijanja, ustraje i napokon dobija ulogu kojom doživljava uspjeh na Broadwayju.

Tu visoku sportašicu, koščatu i svojeglavu, ubrzo zapaža Cukor koji je poziva u Hollywood i 1932. joj daje ulogu u "Računu za razvod", pored Johna Barrymorea.

On će biti njezin omiljeni redatelj s "Malim ženama", "Sylvijom Scarlett", "Philadelphijskom pričom" i "Adamovim rebrom".

Katharine Hepburn osvaja prvog Oscara za ulogu starlete u filmu "Jutarnja slava" L. Shermana iz 1933. godine. Slijede još tri za nastupe u filmovima "Pogodi tko dolazi na večeru" (S. Kramer, 1967.), "Zima jednog lava" (A. Harvey, 1968.) i "Ljetnikovac" (M. Rydell, 1981.), pola stoljeća nakon njezinih početaka.

Njezino ime neodvojivo je od uspješnica poput "Afričke kraljice" Johna Hustona iz 1951., s Humphreyjem Bogartom, ili "Iznenada prošlog ljeta" Josepha L. Mankiewicza iz 1959. godine.

Sa Spencerom Tracyjem tvori mitski par u Hollywoodu između 1941., kad je nastao njihov prvi film G. Stevensa "Žena godine", i 1967., kad je snimljen posljednji - "Pogodi tko dolazi na večeru", i Tracyjeve smrti. "Proživjela sam 27 godina apsolutne sreće", izjavila je ona u autobiografiji.

Prethodno je bila udana šest godina (1928.-1934.) za poduzetnika Ludlowa Smitha, a potom je imala dugu vezu s milijunašem Howardom Hughesom, filmskim i aeronautičkim magnatom.

Katharine Hepburn trudila se uvijek praviti razliku između sebe i "lika" stvorenog za ekran: "U svakoj sam se prilici trudila ostati autentična osoba".

U predvečerje života, velika dama je, s humorom, obznanila svoju smirenost pred smrću: "Ne bojim se pakla i ne tražim raj".

Katharine Hepburn i Spencer Tracy, par na filmu i u životu

Nakon što su se 1941. prvi put sreli na snimanju filma "Žena godine" Georgea Stevena, par Tracy-Hepburn glumio je zajedno u još desetak filmova i imao burnu ljubavnu vezu sve do "Spenceove" smrti 1967.

Poznati glumac, koji je od 1923. bio u braku s glumicom Louiseom Treadwell, strašno se uvrijedio kad mu je Katharine Hepburn, pri prvom susretu, rekla da je "malo premalen" za nju, priča autorica glumičina životopisa Barbara Leaming.

Kad bi je u razgovoru s redateljem Georgeom Stevenom morao spomenuti, Tracy je neko vrijeme Hepburnovu nazivao "žena".

No od samog početka snimanja, u studijima Metro Goldwyn Mayera počele su kružiti priče o njihovoj ljubavnoj vezi.

Spencer Tracy već je bio na glasu kao ljubimac žena, dok je Katharine Hepburn bila već neko vrijeme u vezi s redateljem filma "Marija, škotska kraljica" (1936.) Johnom Fordom, koji je također bio oženjen.

Pustolovine Spencera Tracyja uvijek su se završavale povratkom ženi koju nije htio ostaviti iz vjerskih razloga, ali i zbog teških godina koje je s njom proživio.

Premda je do svoje smrti bio ljubavnik Katharine Hepburn, s kojom je bio u burnoj vezi, Spencer Tracy se nikada nije htio razvesti.

Godine 1967. Spencer Tracy se razbolio. Zajednički prijatelj Stanley Kramer htio je još jednom na filmskom platnu udružiti strašni hollywoodski par u "Pogodi tko dolazi na večeru".

Dva tjedna nakon završetka snimanja filma, Spencer Tracy umire od srčanog udara pored Katharine Hepburn, koja se zaklela da nikad neće pogledati film.Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije