Uspješan prvi Rovinj World Music

Piše:
ponedjeljak, 24.7.2006. 15:30
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Uspješan prvi Rovinj World Music

LJETNA pozornica Monte u Rovinju ugostila je u petak i subotu izvrsne world music sastave u sklopu Rovinj World Music Festivala.

Jedinstveni ambijent podno crkve sv. Eufemije s pogledom na more i veličanstveni zalazak sunca pridonio je posebnoj atmosferi koja se mogla osjetiti samim ulaskom na Monte.

Festival je otvoren rovinjskim bitinadama u izvedbi KUD "Marco Garbin" na donjem dijelu pozornice gdje je za sve posjetitelje bio priređen zanimljiv gastroparty na kojem se moglo kušati domaći sir i pršut, domaće vino i suho voće.

Nakon što je Tamara Obrovac je uz pomoć Darija Činića, direktora Turističke zajednice, i dogradonačelnika Marina Budicina rezanjem vrpce svečano otvorila festival, publika se preselila na gornji dio Montea, gdje je u glavnom programu prva nastupila klapa Kastav.

Dobitnice 1. nagrade na međunarodnom natjecanju zborova "Europe and its Songs" odmah su začarale publiku narodnim napjevima hrvatskog primorja i Istre, ali i onih dalmatinskog podneblja.

Nakon klape uslijedio je nastup izvrsnog slovenskog world music sastava, Terrafolk, koji su svojim magičnim spojem virtuozne izvedbe i simpatičnom komunikacijom s publikom oduševili sve prisutne i tako ponovo opravdali osvojenu nagradu Radio BBC3 World Music Audience.

Bojan Cvetrežnik na violini, mandolini i kontrabasu, Janez Dovč na harmonici i kontrabasu, Marko Hatlak na harmonici i bubnjevima te Danijel Cerne Mystica na gitari izveli su neobične kombinacije klasike, jazza, alternativnog rocka, romske muzike, ali i tradicionalne meksičke, irske  i slavenske glazbe.

U subotu je večer započela nastupom devet članica ženske klape Teha s Cresa koja je u svom repertoaru prikazala dalmatinske i  primorske  napjeve, duhovne pjesme i šansone, evergreene te obrade popularnih skladbi.

Festival je zaključio, na oduševljenje mlađe publike, izvrsni francuski rock sastav  "Maczde Carpate" s tradicionalnom postavom: gitara, bas, bubanj i vokal. Njihov glazbeni izraz uključuje različite glazbene pravce poput rocka 70-tih, grunge-a, noisy pop-a, metala i neo-metala, ali i elektronsku glazbu, regge i tzv. world glazbu.

Idejni začetnik festivala je domaća glazbenica Tamara Obrovac, Turistička zajednica Grada Rovinja te glazbena produkcija G.I.S. iz Rijeke kao suorganizator.

World music ili glazba svijeta glazbena je vrsta koja unutar suvremene interpretacije svoju inspiraciju crpi iz glazbene baštine različitih kultura. To je ujedno i jedan od najdominantnijih i najotvorenijih glazbenih  trendova današnjice u kojem je jednako moguće doživjeti tradicionalnu i modernu glazbu u svim kombinacijama i žanrovima.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije