Za višak kilograma možete optužiti nedovoljno sna

Piše:
srijeda, 12.1.2005. 11:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Za višak kilograma možete optužiti nedovoljno sna AKI IMATE koji kilogram viška, možda niste previše jeli ili premalo vježbali možda jednostavno niste dovoljno spavali, moglo bi se zaključiti na temelju studije nedavno objavljene u Americi koja je pokazala da su ljudi koji manje spavaju uglavnom i deblji.

"Toliko naglašavamo dijete i vježbanje da smo zanemarili vrijednosti dobrog sna", kazao je Frank Turek, fizijatar sa Sveučilišta Northwestern.

"Zapravo, društvo naglašava suprotno, na radnim mjestima gdje su prekovremeni sati ključni, a dugi radni dan uobičajen", dodaje on.

Istraživanje provedeno na Eastern Virginia Medical School u Norfolku obuhvatilo je 1.000 sudionika te utvrdilo da se san smanjuje kako indeks tjelesne mase raste.

Muškarci spavaju u prosjeku 27 minuta manje od žena, a teški ili pretili pacijenti spavaju manje od pacijenata normalne težine, pokazalo je istraživanje.

Općenito, deblji sudionici istraživanja spavali su 1,8 sati manje tjedno od ispitanika normalne težine.

Turek koji je vodio istraživanje kazao je da su neka istraživanja pokazala kako lišavanje sna uzrokuje snižavanje razine leptina, hormona koji suzbija apetit i povisuje razinu drugog hormona koji izaziva glad. K tome, neuropeptidi u mozgu koji određuju san i pretilost se, čini se, preklapaju.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan

Najnovije