Znanstvenici postavili novu teoriju starenja

Piše:
nedjelja, 20.7.2003. 03:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Znanstvenici postavili novu teoriju starenja NOVA teorija evolucije američkih znanstvenika objašnjava zašto ljudi, dupini i drugi sisavci žive još dugo nakon završetka reproduktivne faze iako je to, biološki gledano, besmisleno jer se tada više ne mogu razmnožavati.

Naime, pomažući djeci i unucima na neizravan se način brinemo za prenošenje svojih gena na nove naraštaje što pogoduje produžetku života, objavili su znanstvenici kalifornijskog Sveučilišta u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prema klasičnoj teoriji evolucije, smrtnost se povećava gubitkom plodnosti.

Ronald Lee i njegovi suradnici polaze od pretpostavke da ulaganje u potomke utječe na smrtnost gotovo jednako kao i plodnost. Roditelji se mogu brinuti za gnijezdo i kad više nisu plodni. Tako produžena životna dob može nositi korisna obilježja.

Lee je u svojoj teoriji iznio i objašnjenje smanjivanja stope smrtnosti: što više roditelji ulažu u dijete, to je dijete za njih dragocjenije pa se tako sve više smanjuje smrtnost.

Već je kod mrava i pčela uočeno da je briga za rođake bitna za vlastit reprodukcijski uspjeh. No, dosad se ta teorija nije povezivala sa starenjem.

(Hina) kt dgk