Nemojte gladovati tijekom SP-a: Ovo su specijaliteti stvoreni za tekme
Foto: Shutterstock/Twitter/Instagram
UNATOČ uvjerenju Hrvata da uz nogometnu utakmicu najbolje ide pivo, neki ipak vole i pojesti nešto konkretno.
BuzzFeed je napravio listu 32 jela u kojima možete uživati tijekom SP-a. Iz svake zemlje koja sudjeluje na SP-u uzeli su jedan recept, a kao hrvatski specijalitet preporučili su punjene lignje na roštilju.
Skupina A
Brazil - coxinha
Ovaj omiljeni brazilski zalogaj radi se od mljevene ili sjeckane piletine koja se oblikuje u loptice, umoči u panir smjesu i poha.
Hrvatska - punjene lignje na roštilju
Sezona roštiljanja u Hrvatskoj je otvorena s prvim zrakama proljetnog sunca, a sada je već u punom jeku. Na svom roštilju ili grill tavi pronađite malo mjesta za punjene lignje.
Meksiko - tacos al pastor
Ova meksička verzija tacosa priprema se sa sporo pečenom svinjetinom mariniranom u adobo umaku.
Kamerun - poulet DG
Piletina, povrće i plantana-banane glavni su sastojci ovog jela bogatog okusima i mirisima.
Skupina B
Španjolska - tapas
Tapasi su šareni mali zalogajčići puni svega i svačega. Ovo bi bio najjednostavniji opis nezaobilaznog tradicionalnog španjolskog specijaliteta. U moru kombinacija BuzzFeed je izdvojio male tortilje punjene krumpirom i patatas bravas tj. kockice krumpira u ljutom umaku od rajčice.
Nizozemska - bitterballen
Nizozemci će se za vrijeme SP-a sigurno počastiti s popularnim kroketima od mesa koji odlično pašu uz hladnu pivu.
Čile - completo
Ovo je naziv za čileansku verziju hot doga koja se jede s guacamoleom (umak od avokada), a dodatak completu može biti sve što poželite.
Australija - Aussie burger
Prosječnom hrvatskom nepcu vjerojatno bi trebalo punu vremena da se navikne na australski burger. Uz standardnu bazu koju čini pecivo i pljeskavica, glavni dodaci ovom burgeru su kisela cikla, grilani ananas i jaje na oko. U ovu kombinaciju često ide i rajčica, zelena salata, pržena slanina, prženi luk i začinjena majoneza.
Skupina C
Kolumbija - arepas
Osim što se radi o njihovom tradicionalnom jelu, ove pogačice od kukuruznog brašna punjene sirom glavni su prehrambeni artikl u okolici kolumbijskih stadiona i omiljena "nogometna" hrana.
Grčka - spanakopita
Ova grčka pita radi se od špinata i lisnatog tijesta.
Obala Bjelokosti - alocco
Pržene plantane tradicionalno su jelo u ovoj zemlji. Plantana izgledom podsjeća na bananu, ali sadrži puno manje šećera i škroba od svoje slavnije "rođakinje".
Japan - tempura
Ovaj način pripreme hrane kod nas je dobro poznat. Japanci u tempuru (smjesu brašna i vode) umaču ribu ili povrće koje zatim prže u dubokom ulju.
Skupina D
Urugvaj - chivito
Ljubitelji sendviča uživat će u chivitu, tradicionalnom urugvajskom sendviču koji se radi s goveđim odreskom, jajima, slaninom i povrćem.
Costa Rica - tacos ticos
Ključna stvar u pripremi ovih tacosa su raznoliki prilozi.
Engleska - fish 'n' chips
Englezi definitivno nisu poznati po gastronomiji, ali rijetki će odoljeti njihovom tradicionalnom specijalitetu, prženoj ribi u kombinaciji s prženim krumpirima.
Italija - pizza
Ovo jelo ne treba posebno objašnjavati. Pizza je nezaobilazna poslastica tijekom sportskih natjecanja pa tako i tijekom SP-a. BuzzFeed predlaže pizzu s ricottom i svježim rajčicama, ali kombinacija ima bezbroj. Ono što ne smijete smetnuti s uma jest da kod prave talijanske pizze tijesto mora biti tanko i hrskavo.
Skupina E
Švicarska - fondue
Spomenuti švicarske specijalitete i izostaviti fondue bio bi grijeh. Za fondue možete topiti jedan sir ili kombinirati nekoliko njih, ovisno o tome koje sireve volite. U topljeni sir Švicarci obično umaču kockice kruha, ali i u tom djelu možete biti kreativni i izabrati namirnice koje volite.
Ekvador - lomo saltado
Ovo tradicionalno jelo sprema se s mesom, lukom i paprikom, a kao prilog se najčešće poslužuje kuhana riža.
Francuska - camembert & gougeres
Pečeni camembert samo je jedna u nizu francuskih poslastica. Francuzi ga vole "našpikati" češnjakom i ružmarinom pa onda ispeći, ali možete ga ispeći bez ikakvih dodataka. Kada je rastopljen, umačite u njega komadiće baguettea i uživajte. Uz pečeni camembert možete jesti i gougeres, maleno okruglo pecivo sa sirom.
Honduras - enchiladas hondurenas
U svakoj zemlji Južne Amerike danas ćete naći drugačiju verziju enchilada, a u verziju iz Hondurasa uz mljeveno juneće meso ide jaje, krumpir, sir, kupus i plantane.
Skupina F
Argentina - empanadas
Argentinska verzija empanada svidjet će se onima koji vole kombinirati meso i slatke okuse. U ove empanade obavezno idu grožđice.
Bosna i Hercegovina - ćevapi
Kao i kod pizze, ovdje stvarno ne treba objašnjenje. Obožavamo ih, a još više obožavamo svađati se oko toga "koji su pravi" i tko ima bolji recept za pripremu.
Iran - dolmades
Punjeni listovi vinove loze tradicionalno su iransko jelo.
Nigerija - suya
Iza ovog naziva kriju se bogato začinjeni pileći ražnjići.
Grupa G
Njemačka - perec
Ako ne volite previše jesti tijekom utakmica, ali ipak volite nešto gricnuti uz pivu - tradicionalni njemački pereci su rješenje za vas.
Portugal - pasteis de bacalhau
Tradicionalne portugalske okruglice od bakalara također su sjajan odabir za brzi zalogaj.
Gana - waakye
Dva glavna sastojka ovog jela su riža i grah koji se zajedno kuhaju. Ovu bazu zatim nadograđujete raznim začinima, rajčicom, mesom i drugim sastojcima.
SAD - burger deluxe
Ameri vole bogate burgere, a u ovu deluxe verziju ide pecivo napravljeno od krumpirovog tijesta i gomila sira.
Grupa H
Belgija - mitraillette
Grilano meso i prženi krumpirići s majonezom u baguetteu? Može.
Alžir - brik
Ovo zamamni trokutići rade se o tankog tijesta koje se puni raznim nadjevima i zatim prži u dubokom ulju.
Rusija - shaslik
Ljubitelji mesa i roštilja uživat će u ruskoj verziji šiš kebaba.
Južna Koreja - jeon
Dašak Azije na vaš tanjur unijet će ove palačinke s povrćem i ljutim umakom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati