Sporije od dva životna vijeka: Ovo je najdosadnije istraživanje na svijetu

KLJUČNI PODACI
 • Eksperiment pokušava dokazati da je katran ustvari tekućina
 • 82 godine promatra se kapanje katrana
 • U tom je vremenu palo osam kapljica
Piše: I. Ko.
nedjelja, 13.5.2012. 13:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Sporije od dva životna vijeka: Ovo je najdosadnije istraživanje na svijetu

Foto: Wikipedia

KAD JE u pitanju strpljenje u ovom se istraživanju postavljaju novi standardi.

U sklopu najdugotrajnijeg istraživanja na svijetu vrlo strpljivi znanstvenici već 82 godine promatraju kapanje katrana, a predviđa se da će isto trajati još barem stoljeće. Naime, posljednja je kap pala je pred 12 godina.

Profesor John Mainstone sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu trenutno je zadužen za praćenje eksperimenta koji pokušava dokazati da je katran, potpuno kruta tvar koja se čekićem može razbiti na sitne dijelove, ustvari tekućina, otprilike 230 milijardi puta viskoznija od vode.

Eksperiment je 1927. godine započeo Thomas Parnell, prvi profesor fizike na Queenslandu. Tad je katran zagrijan i pretočen u stakleni lijevak. Tri godine trebalo mu je da se ponovo učvrsti unutar lijevka i službeno je počelo pomno praćenje procesa. Katran u lijevku nije pod nikakvim posebnim uvjetima pa učestalost kapanja varira ovisno o promjenama temperature u okolišu.

Dosad je kapnulo osam kapi. Parnell je bio živ za vrijeme pada tri kapljice, a nakon njega ulogu promatrača preuzeo je Mainstone. Obojica očito nisu rođena pod sretnom zvijezdom, jer niti jedan niti drugi uživo nisu posvjedočili padu kapljica. Mainstone zato sad budno iščekuje devetu kap koja se već oformila i mogla bi pasti svakog trena - možda čak i do kraja ove godine, javlja Daily Mail.

Komentari (16)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • gumeline   Objavljeno prije 3 godine
  Mainstone zato sad budno iščekuje devetu kap koja se već oformila i mogla bi pasti svakog trena - možda čak i do kraja ove godine :D


 • broz_x   Objavljeno prije 3 godine
  Gdje kapa i nakapa


 • SumaNutCase   Objavljeno prije 3 godine • magic_mushrooms   Objavljeno prije 3 godine
  ovo je pravi posao za mene


 • SumaNutCase   Objavljeno prije 3 godine
  Možda je najdosadnije, ali nije ni blizu najdebilnije znanstveno istraživanje.... Štoviše čak....


 • kovaktt   Objavljeno prije 3 godine
  tako sam čuo na teveu


 • Kwisatz_Haderach   Objavljeno prije 3 godine
  To su gluposti, jedino di je zamjeceno da je deblje na dnu je na starim crkvama i zgradama. razlog tome je sto su stakla, za razliku od danas, bila dosta nepravilna pa su se montirala tako da deblji kraj ide dolje zbog stabilnosti.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Lajk

Najgora godina za glazbu je..?
Najgora godina za glazbu je..?
Najnovije