Washington Post: Je li sigurno ljetovati u Hrvatskoj?
USPRKOS činjenici da je rat u Hrvatskoj završio prije više od deset godina mnogi još uvijek misle da je zemlja opustošena, da turisti spavaju u sivim hotelima u sovjetskom stilu, a među razrušenim zgradama hodaju skitnice, piše autor reportaže o Hrvatskoj, pitajući se je li u našoj zemlji sigurno.
"Prekrasno plavo more, crveni krovovi, komorna glazba koja dopire kroz crkvena vrata, kafići i drevni spomenici među 800 godina starim zidinama ostavljaju bez daha", piše K.C. Summers koji je kao prvu destinaciju u Hrvatskoj posjetio Dubrovnik.
Reporter Washington Posta oduševljen je onim što je zatekao u Hrvatskoj, te tvrdi kako preporuka "Požurite tamo, prije nego otkriju drugi", više ne vrijedi.
Europljani se vraćaju u Hrvatsku, a tijekom ljeta se možete čak osjećati i klaustrofobično. Najbolje je posjetiti zemlju u rujnu, preporučuje se Amerikancima.
U iscrpnoj reportaži, u kojoj se govori o ratnim razaranjima, gotičko-renesansno-baroknim crkvama, dominikanskom samostanu K.C. Summers piše kako nikada ne bi pomislili da su prije deset godina ovdje padale bombe.
Nakon Dubrovnika Summers je posjetio Korčulu i Split. "Na otočiću koji se nalazi tri i pol sata vožnje trajektom od Dubrovnika, očekivao sam mir i tišinu, no kao i u drugim hrvatskim turističkim mjestima naišao sam na hrpu turista." - nastavio je Summers.
"U gradu Korčula pronašao sam sobu za spavanje, i krenuo u razgledavanje. Odustao sam od ručka jer su svi restorani bili puni. No, na kraju dana sam uspio naći slobodno mjesto u jednom restoranu i odlučio pojesti neki specijalitet. Naručio sam oradu i blitvu. Konobar me uputio da je blitva njihova specijalna vrsta špinata, samo 200 puta bolja. Rekao je da će blitva biti izvrsna. I zaista, bila je" - opisao je svoje dojmove o pravoj hrvatskoj večeri.
Split, drugi najveći hrvatski grad autor smatra stvarnijim nego mjesta koja je dosad posjetio.
"Čim sam stigao krenuo sam na veličanstvenu splitsku promenadu čiji kafići i restorani su non- stop puni", navodi autor dodajući kako je zatim posjetio još jednu splitsku atrakciju - Dioklecijanovu palaču.
Obilazak Dalmacije završio je u jednom splitskom restoranu u kojem pripremaju jela dalmatinske kuhinje, u kojem su ga ponudili ribom i Pošipom.
Nakon što mu je vlasnik restorana kazao kako želi da turisti prepoznaju Dalmaciju ne samo po prirodnim ljepotama, već i po hrani, K.C. Summers zaključio je kako je tek nakon večere i Pošipa počeo shvaćati što je vlasnik time mislio reći.
A.H./S.H.
Foto: Phil Cleary
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati