Žvači više, jedi manje!

Žvači više, jedi manje!

Foto: Shutterstock

PONEKAD je teško zaustaviti se ako ispred sebe imamo još ukusne hrane koju možemo pojesti, a tijelo nam često prekasno signalizira da smo potrebnu količinu kalorija već unijeli. U borbi protiv prejdanja često posežemo za raznim malim trikovima kako ne bi unijeli više hrane nego što nam je potrebno, a jedan od načina na koji možemo puno prije postići osjećaj sitosti je taj što ćemo sporije jesti i žvakati više.

Upravo su taj trik nedavno testirali znanstvenici sa sveučilišta u Iowi i promatrali hoće li upravo sporije i veći broj ukupnog žvakanja tijekom obroka dovesti do toga da prije prestanemo jesti i u konačnici pojedemo manje hrane i hoćemo li prije osjetiti sitost.

U testiranju je sudjelovalo 45 ispitanika različite tjelesne građe koji su jeli zadane obroke dok se nisu osjećali ugodno sitima. Jedina razlika je bila u tome što je jedna grupa ispitanika žvakala normalnom brzinom, drugi 50% sporije, a treći su pak dvostruko više žvakali hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što su znanstvenici obradili podatke koje su prikupili nakon usporedbe svih tih obroka koje su ispitanici jeli različitim tempom- žvačući više, ustvrdili su kako ćemo zaista unijeti manje hrane u jednom obroku ako žvačemo više i sporije. Ispitanici koji su za 50% više žvakali od osnovne grupe, unijeli su oko 10% manje hrane u istom obroku, dok su oni koji su dvostruko više žvakali imali manji unos hrane za čak 15% po obroku.

Nije dokazano hoće li više žvakanja hrane direktno utjecati na osjećaj sitosti, ali zasigurno će smanjiti unos hrane. Svakako probajte žvakati više i jesti sporije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara